неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  587 прочитания

  Goldman Sachs обмисля продажбата на част от бизнеса си с богатство

  Компанията се връща към обслужването на свръхбогатите клиенти
  22 август 2023, 15:22 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Goldman Sachs обмисля продажбата на част от бизнеса си с богатство. Финансовата институция съобщи, че измества фокуса си обратно към обслужването на свръхбогатите и далеч от клиентите с висока нетна стойност на масовите пазари.

  Банката от Уолстрийт оценява алтернативи за регистрираното звено за инвестиционен съветник (RIA), наречено Personal Financial Management (PFM), което управлява около $29 млрд., се казва в изявление.

  Промяната в стратегията идва, след като главният изпълнителен директор Дейвид Соломон реорганизира фирмата в три звена миналата година и намали амбициите за нейния потребителски бизнес, който загуби $3 млрд. през последните 3 години.

  Goldman също така иска да продаде своя финтех бизнес GreenSky и също така се освободи от по-голямата част от своите необезпечени потребителски заеми, след като спря този вид кредитиране миналата година.

  Goldman купи RIA, известна преди като United Capital Financial Partners, за $750 млн. през 2019 г., когато управляваше около $25 млрд. средства. Покупката имаше за цел да разшири списъка с клиенти на Goldman отвъд свръхбогатите, но звеното остава малка част от бизнеса на банката с богатство, уточнява „Ройтерс“.

  Отделът за частно богатство на Goldman контролира активи на стойност $1 трилион за клиенти със свръхвисока нетна стойност, които имат активи за инвестиране на стойност $60 млн. или повече. Лицата с висока нетна стойност, които биха попаднали в бизнеса, който Goldman обмисля да продаде, обикновено разполагат с около 1 до 10 милиона долара за инвестиране.

  Банката планира да разшири основния си бизнес с богатство, обслужвайки клиенти с ултрависока нетна стойност, повтаряйки стремежите си от деня на инвеститора в края на февруари. 

  Американските банки се състезават да обслужват изключително богати клиенти, като предоставят брокерски, ипотечни и други услуги, както и планиране на имоти и данъци. Тези дейности обикновено генерират по-стабилни приходи от нестабилните операции на Уолстрийт, като инвестиционно банкиране и търговия, които са тясно свързани с икономическата активност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията