неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  640 прочитания

  Япония започва изпускането на отпадъчни води от Фукушима

  Първите обработени и разредени води ще бъдат освободени в океана по-късно тази седмица
  22 август 2023, 16:34 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Атомната електроцентрала Фукушима Дайичи ще започне да изпуска обработени и разредени радиоактивни отпадъчни води в Тихия океан още в четвъртък (24 август) - спорна стъпка, която според правителството е от съществено значение за десетилетията работа, необходима за почистване на съоръжението, което претърпя разтопяване на реактор преди 12 години.

  Премиерът Фумио Кишида даде окончателна зелена светлина по време на среща на министрите от кабинета, участващи в плана, и инструктира оператора, Tokyo Electric Power Company Holdings или TEPCO, да бъде готов да започне крайбрежното изпускане в четвъртък, ако времето и морските условия позволяват.

  Кишида каза на срещата, че изпускането на водата е ключова стъпка в извеждането от експлоатация на централата и възстановяването на префектура Фукушима след земетресението и цунамито от 11 март 2011 г.

  Той каза, че засега правителството е направило всичко, за да гарантира безопасността на плана, да защити репутацията на японската риболовна индустрия и ясно да обясни научната основа на този ход. Той обеща, че правителството ще продължи тези усилия до края на освобождаването и извеждането от експлоатация, което ще отнеме десетилетия.

  Силно земетресение и цунами унищожиха охладителните системи на централата Фукушима Дайичи, причинявайки стопяване на три от нейните реактора и замърсяване на охлаждащата им вода. Водата, 1,34 милиона тона, е събрана, филтрирана и съхранявана в около 1000 резервоара, които запълват голяма част от територията на централата и ще достигнат своя капацитет в началото на 2024 г.

  Освобождаването на пречистените отпадъчни води се сблъска със силна съпротива от страна на японски риболовни организации, които се тревожат за по-нататъшно увреждане на репутацията на техния улов, докато се борят да се възстановят от ядрената катастрофа. Групи в Южна Корея и Китай също изразиха безпокойство, превръщайки го в политически и дипломатически въпрос.

  Правителството и TEPCO казват, че водата трябва да бъде отстранена, за да се освободи място за извеждане от експлоатация на централата и да се предотвратят случайни течове от резервоарите.

  TEPCO планира да пусне 7800 тона пречистена вода в 17-дневния първи кръг от изпускането. Идеята е да не се бърза с пускането и да се минимизира въздействието върху околната среда. Компанията има за цел да освободи 31 200 тона пречистена вода до края на март 2024 г., което ще изпразни само 10 резервоара на площадката. Темпото ще се ускори по-късно.

  Морската вода и морските животни ще бъдат тествани и резултатите ще бъдат оповестени на уебсайтовете на правителството и TEPCO.

  През юли Международната агенция за атомна енергия (МАЕ) заключи в окончателен доклад, че изпускането, ако се извърши по правилно, ще причини незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията