четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  526 прочитания

  Германия удвоява финансирането за развитие на изкуствен интелект

  Страната ще създаде 150 лаборатории за изследвания в областта
  24 август 2023, 09:42 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Германия планира почти да удвои публичното си финансиране за изследвания в областта на изкуствения интелект (ИИ/AI) до близо милиард евро през следващите 2 години, опитвайки се да преодолее разликата в уменията с лидерите в сектора Китай и САЩ, пише „Ройтерс“.

  Целта, обявена от министъра на научните изследвания Бетина Старк-Вацингер, е скромна в сравнение с $3,3 млрд., които правителството на САЩ е похарчило за изследвания на ИИ през 2022 г. според доклад на Станфордския университет.

  Решението идва в момент, когато Германия се опитва да върне икономиката си от рецесия към растеж, докато ключовите автомобилна и химическа промишленост на страната са изправени пред ожесточена конкуренция от нововъзникващи производители на електрически превозни средства и високи разходи за енергия.

  Германия предвижда създаването на 150 нови университетски лаборатории за изследвания в областта на изкуствения интелект, разширяване на центровете за данни и достъп до сложни публични набори от данни, от които изкуственият интелект може да извлича нови изводи: голямо начинание в страна, където паричните трансакции в кеш са често срещани, а факсът все още не е изчезнал.

  Германската инвестиция е по-малка от частните разходи за ИИ в САЩ, които достигнаха $47,4 млрд. през 2022 г., почти два пъти повече от общите разходи в Европа и доста по-напред от $13,4 млрд. в Китай, установява докладът на Станфорд.

  Но Щарк-Ватцингер каза, че възникващата европейска регулаторна рамка, която придава по-голяма тежест на неприкосновеността на личния живот и личната безопасност в сравнение с тези в други региони, може да привлече играчи в Германия, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз. „Имаме AI, който е обясним, надежден и прозрачен“, каза тя. „Това е конкурентно предимство.“ По-простите разпоредби биха насърчили частните разходи за научни изследвания, добави тя.

  Въпреки че Германия няма с какво да се сравнява с технологичните гиганти на САЩ, броят на стартиращите AI компании се е удвоил през 2023 г., но това все още поставя Германия едва на девето място в световен мащаб, призна Старк-Вацингер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа