четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1134 прочитания

  Шест държави ще се присъединят към БРИКС

  Организацията се отказва от американския долар за търговски споразумения
  25 август 2023, 10:40 a+ a- a

  Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия бяха поканени да се присъединят към клуба на нововъзникващите нации БРИКС/BRICS, укрепвайки ролята му на геополитическа алтернатива на водените от Запада форуми, отбелязва The New York Times.

  Включването на твърдо антизападния Иран накланя блока, който в момента включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, в по-голяма опозиция срещу САЩ. Ходът е възприет и като победа за Китай, който се съпротивлява на резерви, изразени от Индия и Бразилия, които искаха да поддържат приятелски връзки със Запада.

  Когато шестте нови държави се присъединят към блока през януари 2024 г., той ще има шест демокрации, две авторитарни държави, две автократични монархии и теокрация.

  Според бразилския президент икономическият съюз BRICS официално е готов да се откаже от щатския долар за търговски разплащания. Решението е в съответствие с неотдавнашните усилия за дедоларизация, възприети от блока. Тъй като те продължават да насърчават използването на местни валути в международен план.

  Предложението беше направено от бразилския президент Лула да Силва на срещата на върха на БРИКС тази седмица. Освен това той лобира за продължаващото развитие на валута на БРИКС. По-конкретно, за да може блокът да увеличи „опциите за плащане и да намали нашата уязвимост“, каза той на присъстващите на срещата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 5 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 6 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 7 часа