четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  854 прочитания

  Турция увеличи основния лихвен процент до 25%

  Инфлацията в страната е близо 48% през юли
  25 август 2023, 11:41 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Турската централна банка повиши своя основен лихвен процент с агресивните 7,5% в четвъртък (24 август), по-голямо от очакваното увеличение, което предлага нов знак за връщане към по-традиционни икономически политики при президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва AP.

  Банката повиши основния си лихвен процент до 25%, тъй като продължава да се оттегля от курса на намаляване на лихвите, определен от Ердоган, който е обвиняван за разпалване на кризата с разходите за живот. Много домакинства не могат да си позволят наем и основни стоки, тъй като инфлацията скочи.

  Ердоган отдавна твърди, че понижаването на лихвените проценти помага в борбата с инфлацията, теория, която противоречи на традиционното икономическо мислене. Централните банки по света повишават лихвите, за да овладеят покачването на потребителските цени след пандемията и войната на Русия в Украйна. Турската централна банка обаче започна да намалява лихвите в края на 2021 г. под натиска на Ердоган. След като спечели преизбирането през май, Ердоган назначи нов икономически екип, сигнализирайки завръщане към по-конвенционални политики.

  Екипът включва бившия банкер на Merrill Lynch Мехмет Шимшек, който се върна като министър на финансите, пост, който заемаше до 2018 г., и Хафизе Гайе Еркан, която пое поста управител на централната банка. Първата жена, заела тази позиция, Еркан преди това е съизпълнителен директор на вече фалиралата First Republic Bank, базирана в Сан Франциско.

  След назначаването на Еркан банката повиши основния лихвен процент с 6,5% до 15% през юни, а след това с 2,5% до 17,5% през юли.

  Преди това централната банка намали основния си лихвен процент от около 19% през 2021 г. на 8,5% по-рано тази година. Ердоган уволни трима управители на централни банки, които устояха на натиска да намалят лихвите, преди да назначи предшественика на Еркан през 2021 г.

  По-високите разходи по заемите, обявени в четвъртък, идват след като инфлацията достигна 47,83% през юли, спад от пика от над 85% през октомври. Независими икономисти обаче казват, че реалната инфлация е много по-висока - близо 123%.

  „Предприемаме решителни стъпки за премахване на проблемите, нанесени на живота на нашите хора от инфлацията“, каза Ердоган в реч.

  Висшият централен банкер изчисли, че инфлацията ще достигне 58% в края на годината - повече от 22,3%, прогнозирани от нейния предшественик. За да се бори със скока в цените, банката заяви, че „реши да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да установи курса на дезинфлация възможно най-скоро, да закотви инфлационните очаквания и да контролира влошаването на ценовото поведение“.

  „Решени сме“, написа Шимсек, министърът на икономиката, в X, платформата, известна преди като Twitter. „Стабилността на цените е наш основен приоритет.“

  Според икономисти неортодоксалните политики на Ердоган изостриха икономическите сътресения, водещи до валутни кризи и кризи на разходите за живот, които донесоха трудности на домакинствата. Ердоган настоява, че неговият икономически модел стимулира растежа, износа и заетостта.

  Турската лира, която загуби около 30% от стойността си спрямо щатския долар от началото на годината, поскъпна с 3% спрямо долара в четвъртък.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 42 минути
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 4 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 5 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 6 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 7 часа