четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  513 прочитания

  Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота

  Нов доклад показва, че в най-замърсените региони продължителността на живота намалява с 10 години
  30 август 2023, 15:07 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Нарастващото замърсяване на въздуха може да намали продължителността на живота с повече от 5 години на човек в Южна Азия, един от най-замърсените региони в света, според доклад, който отбелязва нарастващото бреме на опасния въздух върху здравето, предава „Ройтерс“.

  Регионът, който включва най-замърсените страни в света Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан, представлява повече от половината от общите години живот, загубени в световен мащаб поради замърсяване, съобщи Институтът за енергийна политика на Чикагския университет (EPIC) в последния си Air Quality Life Index.

  Бързата индустриализация и нарастването на населението допринaсят за влошаване качеството на въздуха в Южна Азия, където нивата на замърсяване с прахови частици в момента са с повече от 50% по-високи, отколкото в началото на века и вече засенчват опасностите, породени от по-големи заплахи за здравето.

  Хората в Бангладеш, най-замърсената страна в света, губят средно 6,8 години живот на човек, в сравнение с 3,6 месеца в САЩ, според проучването, което използва сателитни данни, за да изчисли въздействието от увеличаването на фините частици във въздуха върху продължителността на живота.

  Индия е отговорна за около 59% от световното увеличение на замърсяването от 2013 г. насам, се казва в доклада, а опасният въздух заплашва да съкрати живота още повече в някои от по-замърсените региони на страната. В гъсто населения Ню Делхи, най-замърсеният мегаград в света, средната продължителност на живота е намаляла с повече от 10 години.

  Намаляването на глобалните нива на увреждащите белите дробове частици във въздуха, известни като PM 2,5, до нивата, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО), може да увеличи средната продължителност на живота с 2,3 години или общо 17,8 милиарда години живот, се казва в доклада.

  Средностатистическият жител на Пакистан би спечелил 3,9 години от изпълнението на насоките на СЗО за ограничаване на средната годишна концентрация на PM 2,5 до 5 микрограма на кубичен метър, докато човек в Непал би живял 4,6 години по-дълго, ако насоките бяха изпълнени, според доклада.

  Междувременно Китай работи за намаляване на замърсяването с 42,3% между 2013 г. и 2021 г., се казва в доклада, подчертавайки необходимостта правителствата да генерират достъпни данни за качеството на въздуха, за да помогнат за преодоляване на глобалните неравенства в достъпа до инструменти за борба със замърсяването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа