четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  454 прочитания

  ЕЦБ трябва да измери въздействието на цифровото евро върху банковата система на Еврозоната

  Според зам.-управителя на Испанската централна банка това трябва да се случи преди окончателното решение за въвеждането му
  31 август 2023, 08:10 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да измери въздействието на цифровото евро върху банковата система на еврозоната, преди да вземе окончателно решение за потенциалното му стартиране, каза зам.-управителят на централната банка на Испания Маргарита Делгадо.

  През октомври ЕЦБ трябва да реши дали да продължи с цифровото евро, което има за цел да се справи с недостига на европейски доставчици на платежни услуги, припомня „Ройтерс“.

  През юни Европейският съюз предложи вкарване на повече конкуренция в сектора на плащанията, предоставяйки правна подкрепа на цифровото евро, което означава, че то ще трябва да бъде прието като форма на плащане.

  „Издаването на цифрово евро не трябва да е в ущърб на стабилността на финансовата система“, каза Делгадо, добавяйки, че въпреки стабилността на банковия сектор в еврозоната, „не можем да пренебрегнем елементите, които могат да повлияят на конкурентоспособността и рентабилността на банките.“

  Делгадо, която участва и в Надзорния съвет на ЕЦБ и е сред основните претенденти да стане неин нов шеф на надзора, каза, че е важно да се прецени цялостното въздействие на цифровото евро върху ликвидността на банките в резултат на прехвърлянето на пари от банкирането сметки към цифрови портфейли в евро. Цифровото евро би осигурило платежно решение, базирано на европейска инфраструктура и прието в цялата еврозона, каза тя.

  Могат да бъдат приложени различни инструменти, за да се избегнат нежелани последици за финансовата стабилност, като например определяне на лимит от около €3000 върху количеството цифрово евро, което потребителите могат да държат, каза Делгадо, според реч, публикувана на уебсайта на Банката на Испания.

  Електронните плащания в ЕС нараснаха от €184,2 трилиона през 2017 г. до €240 трилиона през 2021 г., ускорени от пандемията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа