понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  622 прочитания

  САЩ ограничиха износа на чипове и към Близкия Изток

  Нови забрани са наложени на Nvidia и AMD
  31 август 2023, 10:15 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  САЩ разшириха ограничението на износа на сложни AI чипове на Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD) извън Китай до други региони, включително някои страни в Близкия изток, предаде „Ройтерс“.

  Nvidia заяви в регулаторна документация тази седмица, че ограниченията, които засягат чиповете A100 и H100, предназначени да ускорят задачите за машинно обучение, няма да имат „незабавно съществено въздействие“ върху резултатите.

  Конкурентната AMD също получи писмо с подобни ограничения, каза човек, запознат с въпроса, пред „Ройтерс“, добавяйки, че този ход няма съществено въздействие върху приходите на компанията.

  Обичайно САЩ налагат контрол върху износа от съображения за национална сигурност. Подобен ход, обявен миналата година, сигнализира за ескалация на мерките на САЩ срещу технологичните възможности на Китай, но в случая с Близкия Изток не стана ясно какви рискове крие износът, добавя „Ройтерс“.

  В отделно изявление Nvidia каза, че новото лицензионно изискване „не засяга значителна част от нашите приходи. Ние работим с правителството на САЩ, за да се справим с този въпрос.“

  Миналия септември AMD заяви, че е получила нови изисквания за лиценз, които ще спрат износа на нейните чипове за изкуствен интелект MI250 за Китай.

  Оттогава Nvidia, AMD и Intel разкриха планове за създаване на по-малко мощни AI чипове, които могат да бъдат изнесени на китайския пазар.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева