четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  428 прочитания

  Нова Зеландия планира въвеждане на данък дигитални услуги

  Той ще засегне големите мултинационални компании от 2025 г.
  01 септември 2023, 08:20 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Нова Зеландия ще въведе законодателство за данък върху цифровите услуги за големи мултинационални компании от 2025 г., след като разговорите за глобално внедряване не постигнаха консенсус в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде „Ройтерс“.

  Повече от 140 държави трябваше да започнат следващата година да прилагат споразумение от 2021 г., преразглеждащо старите правила за това как правителствата да облагат с данъци мултинационалните компании, които масово се смятат за остарели, тъй като дигиталните гиганти като Apple и Amazon могат да регистрират печалби в страни с ниски данъци.

  Но предложението беше отхвърлено миналия месец, след като страните с данъци върху цифровите услуги, с изключение на Канада, се съгласиха да отложат прилагането им поне още една година.

  „Въпреки че ще продължим да работим в подкрепа на многостранно споразумение, не сме готови просто да чакаме дотогава, за да разберем“, каза министърът на финансите Грант Робъртсън в изявление. „Не смятаме, че е честно средностатистическият новозеландец да плаща своя справедлив дял от данъците, но няма данъчни задължения за големите мултинационални компании.“

  Предложеният данък върху цифровите услуги ще бъде насочен към мултинационални фирми, които печелят приходи от новозеландски потребители на социални медийни платформи, търсачки и онлайн пазари.

  Данъкът ще бъде платен от фирми, които правят над €750 млн.($812 млн.) годишно от глобални цифрови услуги и над 3,5 млн. новозеландски долара годишно от цифрови услуги, предоставяни на потребители в Нова Зеландия. Очаква се да генерира 222 млн. новозеландски долара за 4 години.

  Данъкът ще се прилага при 3% върху брутните облагаеми приходи от цифрови услуги в Нова Зеландия, подобна ставка е възприета от сравними страни като Франция и Обединеното кралство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа