четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  636 прочитания

  ЕК издаде разрешение за адаптирана ваксина срещу COVID-19

  Тя е насочена спрямо подварианта XBB.1.5.
  01 септември 2023, 13:56 a+ a- a

  снимка - ЕК

  Европейската комисия разреши адаптираната ваксина срещу COVID-19 – Comirnaty XBB.1.5, разработена от BioNTech-Pfizer. Тази ваксина бележи нов важен етап в борбата с болестта. Това е третото адаптиране на тази ваксина в отговор на новите варианти на COVID-19.

  Разрешението бе издадено по ускорена процедура, за да се даде възможност на държавите членки да се подготвят навреме за своите ваксинационни кампании за есенно-зимния сезон.

  Ваксината е разрешена за възрастни, деца и кърмачета на възраст над 6 месеца. В съответствие с предишните препоръки на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), възрастните и децата на възраст над 5 години, които се нуждаят от ваксинация, следва да имат еднократна доза, независимо от тяхната история на ваксинация срещу COVID-19.

  "Приветствам това много навременно разрешаване на актуализираната ваксина срещу COVID, която ще бъде насочена към нововъзникващите и разпространяващите се варианти. През предстоящия есенно-зимен сезон COVID-19 ще циркулира успоредно със сезонния грип, поради което трябва да бъдем подготвени. Тази потенциална двойна заплаха ще изложи уязвимите хора на повишен риск и ще окаже допълнителен натиск върху болниците и здравните работници. Ваксинацията е нашият най-ефективен инструмент срещу двата вируса и затова призовавам всички, които отговарят на условията за нея — особено най-уязвимите — да се съобразят с препоръките на специалистите и да се ваксинират възможно най-скоро", подчерта Стела Кириaкиду, еврокомисар по здравеопазването.

  BioNTech-Pfizer адаптира своята ваксина конкретно за щам XBB.1.5. на SARS-CoV-2 Omicron. Очаква се също така адаптираната ваксина да увеличи обхвата на имунитета срещу преобладаващите в момента и нововъзникващите варианти.

  С изменението на договора с BioNTech-Pfizer, което беше подписано през май 2023 г., се гарантира, че през следващите години държавите членки ще продължат да имат достъп до ваксини, адаптирани към новите варианти на COVID-19.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия