петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  667 прочитания

  Великобритания ще засили тестването за Covid-19 през зимата

  Наблюдението за болестта също ще бъде увеличено
  04 септември 2023, 12:46 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg (Архив)

  Тестването и наблюдението за коронавирус ще бъдат увеличени през зимата, съобщи агенцията за обществено здравеопазване на Обединеното кралство, тъй като се очаква натискът върху здравните услуги да нарасне през следващите месеци, предаде The Guardian.

  Учените предупредиха миналия месец, че Обединеното кралство е почти „сляпо“, когато става въпрос за Covid, тъй като много от програмите за наблюдение, които бяха в сила в разгара на пандемията, са прекратени.

  Сега Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) потвърди, че планира да засили тестването и наблюдението с наближаването на зимата.

  Съобщението беше направено, докато училищата и университетите се подготвят за завръщането на ученици и студенти след лятната ваканция, служителите се връщат на работа и събиранията на закрито стават все по-чести – фактори, за които е известно, че увеличават риска от разпространение на респираторни инфекции, включително Covid .

  Проф. Стивън Райли, генерален директор по данни, анализи и наблюдение в UKHSA, каза: „Планираното увеличаване на мащаба на тестването и наблюдението на общността за зимния сезон, когато здравният натиск обикновено нараства, е в ход и UKHSA ще направи допълнително съобщение относно планове за наблюдение на общността за тази зима скоро. Защитата на обществото от Covid-19 остава един от нашите основни приоритети. Продължаваме да наблюдаваме заплахата от Covid-19 чрез нашата гама от системи за наблюдение и геномни възможности, които отчитат нивата на инфекция, хоспитализациите и рисковете, породени от новите варианти.“

  Нов вариант, BA.2.86, който е открит в редица страни по света, включително Обединеното кралство, САЩ и Дания, вероятно стои зад промяната. Вариантът се наблюдава внимателно, тъй като съдържа голям брой мутации, които могат да му помогнат да избегне имунната защита - въпреки че експертите казват, че в момента се знае малко за това колко голямо въздействие може да има.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 2 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 6 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 6 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 8 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект