четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1032 прочитания

  Фабриката на TSMC в САЩ напредва

  Стартът на работата в завода е отложен за 2025 г. заради липса на квалифицирани кадри
  07 септември 2023, 15:53 a+ a- a

  Снимка: TSMC


  Планираната фабрика на тайванския гигант за чипове TSMC в САЩ отбелязва „бърз напредък“, каза председателят на компанията, въпреки че е изправена пред забавен старт поради недостиг на работници и синдикални спорове.

  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) контролира повече от половината от световното производство на микрочипове - жизнената сила на съвременната икономика и присъства във всичко - от кафе машини до автомобили и ракети, пише APF.

  Глобалните притеснения относно рязко влошаващите се отношения на Тайпе с Пекин, който претендира, че самоуправляващият се остров е негова територия, подхраниха натиска на САЩ да ухажват успешно тайванската компания да построи фабрика за производство на чипове в Аризона.

  Но началото на работата в завода, една от най-големите чуждестранни инвестиции в САЩ, беше отложено до 2025 г., което TSMC приписва на недостига на квалифицирани работници, като техници трябва да бъдат изпратени със самолет, за да обучат персонала на леярната в САЩ.

  „Няма нужда да се суетим – на ново място и при рано изградена инфраструктура, няма да работи толкова гладко, колкото в Тайван“, призна председателят Марк Лиу, по време на SemiCon Taiwan, тридневен форум на индустрията за чипове в Тайпе. „Но моралът на нашите колеги от Аризона е много висок и те постигнаха бърз напредък през последните няколко месеца.“

  Той го приписа на държавните и градските служители на Аризона, които „единодушно подкрепят и помагат на TSMC да разреши всички проблеми, включително проблема с труда“.
  Голяма част от производствената база на TSMC е в северния тайвански град Хсинчу, където нейните най-модерни съоръжения произвеждат все по-малки силициеви пластини, чието търсене рязко нарасна. Компанията е изправена пред натиск от страна на САЩ и техните съюзници да построи повече леярни в чужбина, тъй като напрежението нараства между Китай и Тайван, демокрация, която Пекин отдавна обеща да вземе - със сила, ако е необходимо.

  Миналия месец TSMC се съгласи да инвестира $3,8 млрд. в нова фабрика за чипове в Германия, първата в Европа, където основният фокус ще бъде върху чипове за автомобилната индустрия.
  „В момента прилагаме субсидии с германското правителство и ЕС... Засега върви много добре“, каза Лиу пред репортери на SemiCon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 6 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 7 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 8 часа