неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  774 прочитания

  В САЩ одобриха новите ваксини срещу Covid-19

  Те могат да се прилагат дори, ако човек никога не е бил имунизиран срещу заболяването
  12 септември 2023, 09:13 a+ a- a

  Снимка: Pfizer

  САЩ одобриха актуализирани ваксини срещу Covid-19 в понеделник (11 септември), надявайки се да увеличат защитата срещу най-новите щамове на коронавируса и да спрат всякакъв скок тази есен и зима, съобщи Quartz.

  Решението на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) позволява прилагането на най-новите инжекцииот Moderna и Pfizer и нейния партньор BioNTech за повечето американци, дори ако никога не са били ваксинирани срещу коронавирус. Това е част от промяната за третиране на есенните актуализации на ваксината срещу Covid-19, подобно на получаване на годишна противогрипна ваксина.

  Има още една стъпка: Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) трябва да подпишат. Консултативен панел на CDC ще издаде препоръки във вторник за това кой най-много се нуждае от актуализираните ваксини. Ваксинациите може да започнат по-късно тази седмица и както Covid-19, така и противогрипната ваксина могат да бъдат поставени на едно и също посещение.

  Трети производител на ваксини, Novavax, каза, че неговата актуализирана ваксина все още се преглежда от FDA.

  Хоспитализациите с Covid-19 нарастват от края на лятото, въпреки че, благодарение на трайния имунитет от предишни ваксинации и инфекции, не толкова, колкото по това време миналата година.

  Но защитата отслабва с времето, а коронавирусът непрекъснато произвежда нови варианти, които могат да избегнат предишния имунитет. Измина една година от последния път, когато ваксините бяха променени и само около 20% от пълнолетните някога са получавали тази по-ранна актуализация.

  „Ваксинацията остава критична за общественото здраве и продължаващата защита срещу сериозни последствия от Covid-19, включително хоспитализация и смърт“, каза в изявление ръководителят на отдела за ваксини на FDA д-р Питър Маркс. „Ние силно насърчаваме онези, които отговарят на условията, да обмислят възможността да се ваксинират.“

  Точно както по-ранните ваксинации, есенната ваксинация е разрешена за възрастни и деца на възраст от 6 месеца. FDA каза, че започвайки от 5-годишна възраст, повечето хора могат да получат една доза, дори ако никога не са били ваксинирани срещу Covid-19. По-малките деца може да се нуждаят от допълнителни дози в зависимост от тяхната история на инфекции с Covid-19 и ваксинации.

  FDA явно не нарича този последен кръг „бустер“, а вместо това ваксина, актуализирана, за да съответства по-добре на циркулиращия в момента вирус. Новата рецепта е насочена към вариант на Омикрон, наречен XBB.1.5 — заменяйки остарелите комбинирани ваксини, които смесват защита срещу оригиналния щам на коронавируса и по-стара версия на Омикрон.
  И въпреки че дори вариантът XBB.1.5 вече не е доминиращ, FDA установи, че е достатъчно близо до щамовете на коронавирус, причиняващи повечето заболявания днес, за да предложи добра кръстосана защита. Подобно на по-ранните версии, от тях се очаква да предпазват в най-голяма степен от най-лошите последици от Covid-19, а не толкова от лека инфекция.

  Но докато решението на FDA позволява широко използване на актуализираните ваксини, CDC ще реши колко силно различни групи да бъдат призовани да ги получат.
  Федералните служители казаха, че ваксинациите ще бъдат безплатни за повечето американци чрез частна застраховка или Medicare. Но за неосигурените или недостатъчно осигурените, CDC работи със здравни отдели, клиники и определени аптеки, за да предостави временно безплатни ваксини.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията