сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  618 прочитания

  Цените на електромобилите могат да постигнат паритет с бензиновите в ЕС още през 2024 г.

  Същата тенденция се очаква през 2025 г. в Китай, 2026 г. в САЩ и 2027 г. в Индия
  21 септември 2023, 11:32 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Стимулирани от падащите цени на батериите, електрическите превозни средства (EV) биха могли да постигнат ценови паритет с моделите, работещи с изкопаеми горива, в Европа през 2024 г. и на пазара в САЩ през 2026 г. и да представляват две трети от глобалните продажби на автомобили до 2030 г., според ново проучване, цитирано от „Ройтерс“.

  Доклад на Rocky Mountain Institute (RMI) прогнозира, че разходите за батерии трябва да намалеят наполовина през това десетилетие, от $151 за киловатчас (kWh) през 2022 г. до между $60 и $90 за kWh, което прави електромобилите „за първи път толкова евтини за закупуване, колкото бензинови автомобили на всеки пазар до 2030 г., както и по-евтини за управление.“

  Батериите са скъпи и представляват около 40% от цената на електромобила, цена, която до момента ги прави недостъпни за много потребители. Но тези цени непрекъснато намаляват, тъй като производителите на автомобили инвестират в нови химикали за батерии, материали и софтуер, за да направят по-ефективни електромобили, каза старши директорът на RMI Кингсмил Бонд пред „Ройтерс“.

  Според анализа на RMI, бързият растеж на електрическите модели в Европа и Китай „предполага, че продажбите на EV ще се увеличат поне 6 пъти до 2030 г., за да се радват на пазарен дял от 62% до 86% от продажбите.“

  Продажбите на електромобили в Европейския съюз се увеличават с почти 61% през юли спрямо същия месец на 2022 г., което представлява 13,6% от всички продажби на автомобили. ЕС има за цел да забрани продажбата на нови модели, работещи с изкопаеми горива, от 2035 г.

  САЩ все още не са се ангажирали с дата за прекратяване на продажбите на модели с двигатели с вътрешно горене, но Калифорния и Ню Йорк се насочват към 2035 г., за преминаване към продажба само на модели с нулеви емисии.

  „Не е радикално да видим продължаващия експоненциален растеж на електрическите превозни средства“, кавза Бонд от RMI пред „Ройтерс“. „Това е, което трябва да се очаква.“
  Според проучването на RMI търсенето на петрол за автомобили достига своя връх през 2019 г. и ще спада с поне 1 милион барела на ден всяка година след 2030 г.

  Изследване, публикувано едновременно от проекта „Икономика на енергийните иновации и системния преход“ (EEIST) на университета Екситър, също прогнозира експоненциален ръст на продажбите на EV.

  Предполага се, че електромобилите ще достигнат „повратна точка“ в ценовия паритет с моделите, работещи с изкопаеми горива, още през 2024 г. в Европа, 2025 г. в Китай, 2026 г. в САЩ и 2027 г. в Индия „за средно големи автомобили и дори по-рано за по-малки превозни средства“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  преди 3 часа
  Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
  Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
  преди 5 часа
  Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
  Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI
  преди 5 часа
  Проучване: За 2/3 от хората по света AI ще е от полза за работата им
  В момента около 70% от служителите използват активно GenAI, сочи доклад на Adecco Group
  преди 21 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 1 ден
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад