четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  818 прочитания

  2023 г. е на път да се превърне в най-горещата година в историята

  Септември е най-топлият в световен мащаб, с 0,93C над средната температура за същия месец през 1991-2020 г.
  06 октомври 2023, 16:02 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Тази година е на път да се превърне в най-горещата година в историята, като средната глобална температура до момента е с 0,52 градуса по Целзий по-висока от средната, съобщи Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник. Глобалната температура за януари-септември също е с 1,4C по-висока от средната прединдустриална (от 1850 до 1900 г.), добавя институтът, тъй като изменението на климата тласка глобалните температури до нови рекорди, а краткосрочните метеорологични модели също водят до температурни движения.

  Миналият месец е най-топлият септември в световен мащаб, с 0,93C над средната температура за същия месец през 1991-2020 г., а глобалната температура за месеца е най-нетипичният топъл месец от всяка година в набора от данни ERA5, който датира от до 1940 г., припомня „Ройтерс“.

  Учените твърдят, че изменението на климата, съчетано с появата тази година на метеорологичния модел Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, е довело до рекордните температури.

  „Безпрецедентните температури за времето от годината, наблюдавани през септември, след рекордно лято, счупиха рекордите с изключителен темп. Този екстремен месец придвижи 2023 г. в съмнителната чест на първо място – на път да бъде най-топлата година и около 1,4 C над средните прединдустриални температури“, каза в изявление Саманта Бърджис, заместник-директор на Коперник, цитирана от „Ройтерс“. „Два месеца след COP28 чувството за спешност за амбициозни действия в областта на климата никога не е било по-критично“, каза тя, имайки предвид Конференцията на ООН за изменението на климата.

  Миналата година не беше рекордна, въпреки че светът беше с 1,2C по-топъл от прединдустриалните времена. Предишният рекорд е от 2016 и 2020 г., когато температурите са средно с 1,25 градуса по Целзий по-високи.

  Средната температура на морската повърхност за септември над 60°S–60°N достигна 20,92C, което е най-високата регистрирана температура за септември и втората най-висока за всички месеци след август 2023 г., казва Коперник. Анализът на службата се основава на милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции.

  Площта на морския лед в Антарктика остава на рекордно ниско ниво за времето от годината, докато ледът в Арктическо море е с 18% под средното.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 6 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния
  преди 1 ден
  11 търговски парка са открити у нас през 2023, Пловдив остава лидер
  Пазарът навлиза в етап на насищане, сочи проучване на Colliers
  преди 1 ден
  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават
  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър