събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  835 прочитания

  Денга ще се разпространява повече в Южна Европа, САЩ и Африка

  Според учен от СЗО това се дължи на изменението в климата и страните трябва да се подготвят
  10 октомври 2023, 11:38 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Треската денга ще се превърне в основна заплаха в южните Съединени щати, Южна Европа и нови части на Африка през това десетилетие, каза главният учен на СЗО, тъй като по-високите температури създават условия за разпространение на комарите, пренасящи инфекцията.
  Болестта отдавна е бич в голяма част от Азия и Латинска Америка, причинявайки около 20 000 смъртни случая всяка година. Степента на заболяването вече се е повишила осем пъти в световен мащаб от 2000 г. насам, което се дължи главно на изменението на климата, както и на повишеното движение на хора и урбанизацията, пише „Ройтерс“.

  Много случаи остават нерегистрирани, но през 2022 г. са докладвани 4,2 милиона случая по целия свят и служителите в общественото здравеопазване предупредиха, че тази година се очакват почти рекордни нива на предаване. Бангладеш в момента преживява най-тежката си епидемия, с повече от 1000 смъртни случая.

  „Трябва да говорим много по-активно за денга“, каза за „Ройтерс“ Джеръми Фарар, специалист по инфекциозни болести, който се присъедини към Световната здравна организация (СЗО) през май тази година. Преди това той е работил 18 години във Виетнам по тропически болести, включително денга. По-късно оглавява глобалната здравна благотворителна организация Wellcome Trust и съветва правителството на Обединеното кралство относно реакцията му срещу Covid-19, преди да се присъедини към СЗО през май тази година.

  „Трябва наистина да подготвим страните за това как ще се справят с допълнителния натиск, който ще дойде... в бъдеще в много, много големи градове.“, казва Фарар. Според него инфекцията вероятно ще „излети“ и ще стане ендемична в части от Съединените щати, Европа и Африка – всички региони, където вече е имало ограничено локално предаване – тъй като глобалното затопляне прави нови райони гостоприемни за комарите, които я разпространяват . Това ще окаже остър натиск върху болничните системи в много страни, предупреди той.

  Повечето хора, които се разболяват от денга, нямат симптоми, което означава, че честотата на случаите се смята за много по-висока от отчетените числа. Тези, които проявят имптоми, могат да изпитат треска, мускулни спазми и болки в ставите, толкова силни, че са известни като „треска на счупени кости“. В тежки случаи, по-малко от 1%, може да бъде фатално.
  Няма специфично лечение за денга, въпреки че има налична ваксина. По-рано тази седмица СЗО препоръча ваксината Qdenga на Takeda Pharmaceuticals за деца на възраст от 6 до 16 години в райони, където инфекцията е значителен проблем за общественото здраве.

  Qdenga е одобрена от регулатора на ЕС, но Takeda оттегли искането си в САЩ по-рано тази година, като се позова на проблеми със събирането на данни. Takeda каза, че все още преговаря с Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) относно ваксината.
  Подготовката на нови региони по света за справяне с денга означава да се гарантира, че всички обществени здравни средства се изразходват в правилните области, каза Фарар, включително за най-добрия начин за контрол на комарите.

  Денга се разпространява от заразени комари Aedes aegypti, които се държат различно от вида, пренасящ маларията. Например, те хапят хора на закрито и хапят през целия ден, а не през нощта. Размножават се в много плитки води и предпочитат изкуствени водоеми.

  Фарар каза, че правилната превенция ще включва планове за триаж в болници, както и научни иновации заедно с други ключови фактори, като градско планиране, за избягване на зони със стояща вода в близост или в къщи. „Трябва да комбинираме различни сектори, които не са свикнали да работят заедно“, каза той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията