четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  630 прочитания

  ЕС ще преодолява недостига на работна ръка с квалифицирани мигранти

  Еврокомисията представи инструменти за управление на демографските промени в ЕС
  11 октомври 2023, 14:38 a+ a- a

  ЕС планира при необходимост да преодолява недостига на работна ръка чрез управление на законната миграция на квалифицирани кадри, при пълно взаимно допълване с оптималното използване на талантите от ЕС.

  Това е един от 4-те инструменти, представени от Европейската комисия, за управление на  демографските промени в ЕС.

  Останалите инструменти включват:

  1) подкрепа за родителите чрез по-доброто съвместяване на семейните стремежи и платения труд, по-специално чрез осигуряване на достъп до качествени грижи за децата и добър баланс между професионалния и личния живот;

  2) подкрепа и предоставяне на възможности на по-младите поколения да процъфтяват, да развиват уменията си, да разполагат с улеснен достъп до пазара на труда и до жилища на достъпни цени;

  3) овластяване на по-възрастните поколения и поддържане на тяхното благосъстояние чрез реформи, съчетани с подходящи политики на пазара на труда и на работното място.

  "Демографските промени имат дълбоки последици за нашите общества и икономики: от намаляване на раждаемостта на нашия континент до преминаването от застаряващо общество към общество на дълголетието. Тъй като демографските промени стават все по–осезаеми, съществува усещане за неотложност да се предприемат действия и на европейско равнище, за да не се превърнат в пречка за икономическия растеж и конкурентоспособността на ЕС! Предназначението на инструментариума, който представяме днес, е да се предоставят повече възможности на всички поколения; неговата цел е да се задейства точната комбинация от умения и таланти, необходими за нуждите на пазара на труда. Предлагаме това да бъде извършено във взаимодействие с държавите членки, като съчетаем инструментите на равнището на ЕС с национални мерки, за да стане Европа готова за дълголетие!", подчерта Дубравка Шуица, заместник-председател на ЕК по въпросите на демографията.

  Според проучване „Евробарометър“ относно демографията, публикувано днес, 70% от европейците са съгласни, че демографските тенденции излагат на риск дългосрочно икономическия просперитет и конкурентоспособността на ЕС. Смята се, че най-неотложните демографски предизвикателства са застаряването на населението (42 %), както и намаляването на населението в трудоспособна възраст и недостигът на работна ръка (40 %).

  През следващите години, при липсата на съгласувани и решителни действия по тези въпроси, населението на ЕС може да продължи да намалява и застарява, което оказва отрицателно въздействие върху икономиката, обществото и дългосрочната конкурентоспособност на ЕС. Ако тези тенденции са трайни, те могат да изострят недостига на работна ръка и да увеличат натиска върху държавните бюджети, като същевременно окажат силно въздействие върху инвестициите и производителността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия