четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  620 прочитания

  Германия реформира имиграционния си закон

  Страната цели привличане на квалифицирани чуждестранни работници, за да се справи с недостига на работна ръка
  17 октомври 2023, 11:12 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Реформите на имиграционния закон в Германия ще бъдат въведени на три етапа, започвайки от ноември тази година. Първите етапи от новия закон, който ще улесни преместването на квалифицирани работници от страни извън ЕС в Германия, се очаква да настъпят през ноември, съобщава Euronews.

  Германското правителство даде окончателното си одобрение на закона през юли тази година. Очаква се той да влезе в сила на три етапа – през ноември 2023 г., март 2024 г. и юни 2024 г.
  Новият закон има за цел да привлече квалифицирани чуждестранни работници и да се бори с недостига на работна ръка в страната.

  Очаква се плановете за модернизиране на имиграционното законодателство на страната да улеснят работата на граждани на трети страни в Германия. Това може да увеличи броя на работниците извън ЕС в Германия с 60 000 годишно.

  Реформите в Закона за квалифицираната имиграция се фокусират особено върху работници с професионално, неакадемично обучение. Съществуващите правила за квалифицирани специалисти с висше образование също ще бъдат смекчени.

  Новата система ще улесни хората с професионален опит, а не с университетска диплома, да дойдат и работят в Германия. Второ, Германия ще стане по-отворена към професионален опит и професионални квалификации, които се признават в родните страни на работниците. Понастоящем страната е стриктна по отношение на това кои квалификации признава. Трето, за тези без предложение за работа ще бъде по-лесно да търсят работа в Германия чрез картата за възможности.

  Квалифицираните търсещи работа лица с дипломи или професионални сертификати ще имат право да останат в страната за една година, докато търсят работа. Докато търсят работа на пълен работен ден, ще им бъде разрешено да работят до 20 часа седмично.

  Правилата ще бъдат облекчени и за тези с предложение за работа и призната диплома. Праговете на заплатите ще бъдат намалени, за работниците ще бъде по-лесно да доведат семействата си в Германия и по-лесно ще получат постоянно пребиваване.

  Германия търси квалифицирани занаятчии, електроинженери, ИТ специалисти, болногледачи, медицински сестри, специалисти по кетъринг и хотелиерство. Страната се надява да привлече кваливицирани работници с нова „карта на възможностите“. „Chancenkarte“ ще използва точкова система, за да позволи на работниците с необходимите умения да дойдат по-лесно в Германия. Тя е част от стратегия, предложена от министъра на труда Хубертус Хайл за справяне с недостига на работна ръка в страната и е насочена към хора, които все още нямат трудов договор в страната.

  Базираната на точки система ще взема предвид квалификации, професионален опит, възраст, владеене на немски език и връзки с Германия, като например членове на семейството в страната. Всяка година ще се определят квоти в зависимост от това кои отрасли имат нужда от работници. Три от четири от следните критерии също трябва да бъдат изпълнени, за да кандидатствате по схемата:
   1. Диплома или професионално обучение;
   2. Три години професионален опит;
   3. Езикови познания или предишен престой в Германия;
   4. 35 години или по-млади.

  Понастоящем повечето граждани на държави извън ЕС трябва да имат предложение за работа, преди да могат да се преместят в Германия. Вече съществува виза за търсещите работа, но се очаква „chancenkarte“ да направи процедурата по-лесна и по-бърза за хората, които искат да намерят работа в Германия.

  Гражданите на определени държави с визови споразумения вече могат да влизат в Германия за 90 дни без виза, но им е разрешено да наемат само краткосрочна работа.
  Картата с възможности ще позволи на хората да идват и да търсят работа или стажове, докато са в страната, вместо да кандидатстват от чужбина. Кандидатите трябва да могат да докажат, че могат да си позволят да плащат разходите си за живот междувременно.
  Точните подробности по схемата предстои да бъдат официално уточнени. Не се очаква chancenkarte да бъде достъпен поне до края на 2023 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия