събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  663 прочитания

  ЕЦБ започва подготовитен етап за дигиталното евро

  Подготвителният етап започва на 1 ноември и ще продължи 2 години
  19 октомври 2023, 10:29 a+ a- a


  сн: ЕС

  Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да премине към следващата фаза на проекта за цифрово евро: подготвителната фаза. През октомври 2021 започнаха да се проучват възможните модели за проектиране и разпространение на дигитално евро. Въз основа на констатациите от тази фаза ЕЦБ е проектирала цифрово евро, което ще бъде широко достъпно за гражданите и бизнеса чрез разпространение от поднадзорни посредници, като банки.

  Дизайнът предвижда дигиталното евро като цифрова форма на пари в брой, която може да се използва за всички цифрови плащания в цялата еврозона. То ще бъде широко достъпно, безплатно за основна употреба и достъпно както онлайн, така и офлайн. То ще предложи най-високо ниво на поверителност и ще позволи на потребителите да извършват плащания незабавно в пари на централната банка. Може да се използва от човек на човек, на мястото на продажба, в електронната търговия и в държавни транзакции. Никой цифров платежен инструмент не предлага всички тези функции. Цифровото евро ще запълни тази празнина.

  Подготвителният етап ще започне на 1 ноември 2023 и първоначално ще продължи 2 години. Това ще включва финализиране на правилника за цифровото евро и избор на доставчици, които биха могли да разработят платформа и инфраструктура за цифрово евро. Той също така ще включва тестване и експериментиране за разработване на цифрово евро, което отговаря както на изискванията на Евросистемата, така и на нуждите на потребителите, например по отношение на потребителското изживяване, поверителността, финансовото включване и отпечатъка върху околната среда.

  След 2 години Управителният съвет ще реши дали да премине към следващия етап от подготовката, за да проправи пътя за възможно бъдещо емитиране и въвеждане на цифрово евро. Стартирането на подготвителната фаза не е решение дали да се издаде цифрово евро. Това решение ще бъде разгледано от Управителния съвет едва след приключване на законодателния процес на Европейския съюз. ЕЦБ ще вземе предвид всички корекции в дизайна на цифровото евро, които може да станат необходими в резултат на законодателните обсъждания.

  Кристин Лагард, президент на ЕЦБ, подчерта: „Предвиждаме цифрово евро като цифрова форма на пари в брой, която може да се използва за всички цифрови плащания, безплатно, и която отговаря на най-високите стандарти за поверителност. Ще съществува заедно с физическите пари, които винаги ще бъдат налични, без да изоставят никого.“

  Цифровото евро ще направи защитата на данните приоритет. Евросистемата няма да може да вижда личните данни на потребителите или да свързва информацията за плащане с физически лица. Цифровото евро също ще постигне ниво на поверителност, подобно на пари в брой, за офлайн плащания.

  Цифровото евро би насърчило устойчивостта, конкуренцията и иновациите в сектора на европейските плащания. Това би гарантирало наличието на общоевропейско решение за плащане за еврозоната под европейско управление. Тя ще разчита на собствената си инфраструктура, като по този начин ще засили устойчивостта. Освен това ще осигури платформа, върху която европейските поднадзорни посредници биха могли да изградят паневропейски услуги за своите клиенти, повишавайки ефективността, намалявайки разходите и насърчавайки иновациите.

  „Тъй като хората все повече избират да плащат дигитално, ние трябва да сме готови да издадем цифрово евро заедно с пари в брой“, каза Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на работната група на високо ниво за цифровото евро. „Едно цифрово евро ще увеличи ефективността на европейските плащания и ще допринесе за стратегическата автономия на Европа.“

  Потребителите могат да получат достъп до цифрови услуги в евро чрез собственото приложение и онлайн интерфейс на своя доставчик на платежни услуги или чрез приложение за цифрово евро, предоставено от Евросистемата.

  Хората без достъп до банкова сметка или цифрови устройства също ще могат да плащат с цифрово евро, например като използват карта, предоставена от публичен орган като пощенска служба.

  Потребителите също ще могат да обменят цифрово евро за пари в брой или обратно на банкомати.

  Евросистемата предвижда цифрово евро, което ще бъде безплатно за основна употреба от физически лица.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията