понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    442 прочитания

    Светът иска повече ядрена енергия

    Това заяви генералният директор на МАЕ Рафаел Мариано Гроси по време на COP28 в Дубай
    01 декември 2023, 08:36 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Светът иска повече ядрена енергия като средство за борба с изменението на климата и осигуряване на непрекъснато нарастващо търсене на електроенергия, част от смяната на поколенията в мисленето за атомната енергия, заяви ръководителят на ядрения надзор на ООН.

    Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), направи коментарите в интервю за „Асошиейтед прес“ по време на разговорите за климата на COP28. Според него включването на ядрената енергия на срещата на върха, където според него е вероятно да се постигне голямо ядрено споразумение, показва колко далеч е стигнала някогашната тема „табу“ десетилетия след бедствията в Три Майл Айлънд и Чернобил.

    Въпреки това той признава предизвикателството при наблюдението на ядрените програми в страните, особено в Иран след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили.
    „Това беше по-лесно, когато имаше този международен консенсус и така Иран можеше да види, че не става дума за политически натиск, а за широко разпространен подход, който беше да се види Близкия изток, един от, ако не и най-нестабилният регион в света, а не да добавим към сместа възможността дадена страна да получи ядрено оръжие“, каза Гроси, цитиран от Quartz.

    Гроси, който току-що бе пристигнал в Дубай от Париж, каза, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон за вероятното ядрено съобщение, което ще включва „публичен ангажимент в полза на ядрената енергия по начин, който не сме виждали досега“. Той каза, че подобно споразумение с подкрепата на световните сили може да направи ядрената енергия постижима за повече нации.

    Ядрената енергия не произвежда емисии на парникови газове, което е плюс, тъй като светът работи за намаляване на емисиите. Все пак много еколози се противопоставят остро на ядрената енергия заради отпадъците ѝ.

    Страховете за безопасността на ядрената енергия обаче продължават. Гроси отбеляза политическото отблъскване, което науката може да види в ядрените казуси, особено относно изхвърлянето на пречистени и разредени отпадъчни води от Япония от повредената ядрена централа Фукушима в Тихия океан.

    Китай забрани вноса на японска риба заради изхвърлянията, които съдържат тритий на ниво, което според МААЕ ще има незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве. „Останахме там и имаме независим мониторинг“, каза Гроси. „Мисля, че постепенно постигаме успех“ в убеждаването на хората, че е безопасно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години