понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    754 прочитания

    Обединеното кралство установи първи случай на свински грип при човек

    Той е различен от скорошните случаи на H1N2 при хора другаде по света
    01 декември 2023, 09:07 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Здравните служители се опитват да проследят контактите на човек, заразен с нова форма на свински грип, след като Обединеното кралство откри първия си случай на H1N2 при хора.
    От 2005 г. насам в световен мащаб са докладвани 50 случая на щама при хора. Новият случай е първият, открит в Обединеното кралство и не е генетично свързан с предишните.

    Грип A(H1N2)v е подобен на грипните вируси, циркулиращи при прасетата в Обединеното кралство. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство официално уведоми Световната здравна организация (СЗО) за откритието, предаде The Guardian.

    Въз основа на ранна информация, инфекцията, открита в Обединеното кралство, е отделен клас или форма – 1b.1.1 – която се различава от скорошните случаи на H1N2 при хора другаде по света.

    Заразеният, който не е идентифициран, е имал леко заболяване и е оздравял. Не е хоспитализиран и не е известно да е работил с прасета. Как се е заразили, остава в процес на разследване.

    Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) извършва проследяване на контакти, за да предотврати по-нататъшното разпространение на вируса. На този етап не е известно колко е трансмисивен щамът или дали може да има други случаи в Обединеното кралство.

    Мира Чанд, директор по инциденти в UKHSA, каза: „Благодарение на рутинното наблюдение на грипа и секвенирането на генома успяхме да открием този вирус. Това е първият път, когато откриваме този вирус при хора в Обединеното кралство, въпреки че е много подобен на вирусите, които са открити при прасета... Работим бързо, за да проследим тесни контакти и да намалим всяко потенциално разпространение. В съответствие с установените протоколи се провеждат разследвания, за да се разбере как лицето е получило инфекцията и да се прецени дали има други свързани случаи.“

    На всички контактни лица ще бъде предложено тестване, ако е необходимо, и ще бъдат посъветвани за всички необходими допълнителни грижи, ако имат симптоми или положителен тест. UKHSA също така предприема стъпки за увеличаване на наблюдението в рамките на съществуващи програми, включващи кабинети на лични лекари и болници в части от Северен Йоркшир.

    Главният ветеринарен лекар, Кристин Мидълмис, каза: „Ние знаем, че някои болести по животните могат да се прехвърлят върху хората – ето защо високите стандарти за здраве на животните, хуманно отношение и биосигурност са толкова важни... Чрез нашите системи за наблюдение на животни и хора ние работим заедно, за да защитим всички. В този случай предоставяме специализирани ветеринарни и научни знания в подкрепа на разследването на UKHSA. Свиневъдите също трябва незабавно да докладват всяко съмнение за свински грип в техните стада на местния ветеринарен лекар.“

    H1N1, H1N2 и H3N2 са основните подтипове на вирусите на свинския грип А при свинете и понякога заразяват хората. През 2009 г. имаше пандемия при хората, причинена от H1N1, обикновено наричан свински грип. Сега той циркулира сред хората сезонно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години