понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    646 прочитания

    Британският регулатор за защита на данните с предупреждение към бизнеса относно AI

    Ако хората не вярват на AI, е по-малко вероятно да го използват, което води до намалени ползи и по-малко растеж и иновации
    07 декември 2023, 09:11 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Британският надзорен орган за защита на данните предупреди компаниите да се съобразяват с правата на поверителност на хората, когато използват изкуствен интелект (AI/ИИ), или ще бъдат изправени не само под глоби, но и загуба на доверието на обществото в технологията.
    Комисарят по информацията на страната Джон Едуардс заяви, че компаниите трябва да защитават личната информация на своите клиенти при всички обстоятелства, когато използват AI.

    „Не можете да очаквате да използвате AI във вашите продукти или услуги, без да обмислите поверителността, защитата на данните и как ще защитите правата на хората“, каза Едуардс, цитиран от „Ройтерс“. „Нашето послание към тези организации е ясно – неспазването на защитата на данните няма да бъде печелившо“, каза той, добавяйки, че ще бъдат наложени глоби, пропорционални на всички неправомерно придобити печалби, получени чрез неспазване на правилата.

    Рисковете около бързо развиващия се AI са все по-висок приоритет за политиците по целия свят, откакто подкрепеният от Microsoft Open AI пусна ChatGPT за обществеността миналата година, коментира агенцията.

    Великобритания беше домакин на първата в света среща на върха за безопасността на изкуствения интелект през ноември и въпреки че имаше широк консенсус относно необходимостта от регулиране на ИИ, глобалният план за надзор на технологията все още е далеч.

    Едуардс предупреди фирмите, използващи AI, да действат внимателно при използването на технологията или ще отблъснат обществеността.
    „Ако хората не вярват на AI, тогава е по-малко вероятно да го използват, което води до намалени ползи и по-малко растеж или иновации в обществото като цяло“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години