понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    644 прочитания

    Износът на Китай с ръст през ноември

    Това е първото увеличение на показателя от 6 месеца насам
    08 декември 2023, 09:04 a+ a- a

    Снимка: iStock

    През ноември износът на Китай бележи ръст за първи път от 6 месеца, което предполага, че фабриките във втората по големина икономика в света привличат купувачи чрез намалени цени, за да преодолеят продължителния спад в търсенето, отбелязва „Ройтерс“.

    Смесените производствени данни за ноември поддържат живи призивите за по-нататъшна политическа подкрепа за укрепване на растежа, но също така повдигат въпроси дали проучванията, базирани предимно на негативни настроения, са прикрили подобрения в условията.

    Износът е нараснал с 0,5% спрямо година по-рано през ноември, показват данните на митниците, в сравнение със спад от 6,4% през октомври и надминава спада от 1,1%, очакван в проучване на „Ройтерс“. Вносът намалява с 0,6%, далеч от прогнозите3,3% за увеличение и колебание спрямо ръст от 3,0% миналия месец.

    Индексът Baltic Dry, водещ измерител на световната търговия, се изкачи до тригодишен връх през ноември, подкрепен от подобреното търсене на индустриални стоки, особено от Китай. Южнокорейският износ, друг показател за здравето на световната търговия, нарасна за втори месец през ноември, подкрепен от износа на чипове, който прекъсна 15-месечен спад. Търговията с основните партньори на Китай също рисува розова картина, като износът за САЩ, Япония, Южна Корея и Тайван се увеличава през октомври, обобщава „Ройтерс“.

    Анализаторите казват, че е твърде рано да се каже дали неотдавнашната политическа подкрепа в Китай ще бъде достатъчна, за да подкрепи вътрешното търсене и колко устойчиво е всяко повишение на търсенето в чужбина, като имотите, безработицата и слабото доверие на домакинствата и бизнеса застрашават устойчивото възстановяване у дома.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света