понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    809 прочитания

    Великобритания с мерки за достъп до пари в брой

    Финансовите институции в страната ще трябва да вземат предвид достъпа на клиентите си до кеш, преди да затворят свой клон
    08 декември 2023, 12:37 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Британските банки и строителни дружества* трябва да се уверят, че клиентите ще имат достъп до пари в брой, преди да затворят клон, тъй като все повече финансови услуги се преместват онлайн, предложи пазарният регулатор на страната.

    Органът за финансово поведение (FCA) заяви, че използва правомощия съгласно нов закон за финансовите услуги, одобрен по-рано тази година, за да изисква от банки като Barclays, Lloyds, HSBC и NatWest да извършват „оценки на достъпа до пари в брой“, когато обмислят затваряне на клон.

    Великобритания е вероятно да издаде и цифрова версия на паунда през втората половина на десетилетието, което поражда опасения, че парите в брой ще бъдат още по-трудни за използване, тъй като някои магазини вече настояват за картови плащания, пише „Ройтерс“.

    „Знаем, че макар да има нарастващо преминаване към цифрови плащания, над 3 милиона потребители все още разчитат на пари в брой – особено хора, които може да са уязвими – както и много малки предприятия“, каза Шелдън Милс, изпълнителен директор на FCA за потребителите и конкуренцията.

    „Тези предложения определят как банките и строителните дружества ще трябва да оценят и запълнят пропуските в местното предоставяне на пари в брой. Това ще помогне да се управлява темпото на промяната и ще се гарантира, че хората могат да продължат да имат достъп до пари в брой, ако имат нужда от тях“, каза Милс.

    През първото тримесечие на тази година 95,1% от населението на Обединеното кралство е било на една миля (1,6 км.) от безплатна точка за теглене на пари в брой, каза FCA.
    Отделно Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) заяви, че миналата година парите в брой са били използвани за 19% от покупките на неговите членове, които са предимно големи вериги, които представляват малко над една трета от разходите на дребно в Обединеното кралство.

    Делът на трансакциите в брой се повишава миналата година за първи път от десетилетие, след като падна до най-ниските 15% през 2021 г., когато пандемичните ограничения, насърчаващи използването на безконтактни картови плащания, все още бяха в сила, каза BRC.
    FCA заяви, че съществуващият закон позволява на търговците на дребно да решават дали да приемат пари в брой или не и че ще финализира новите си правила до третото тримесечие на 2024 г.

    *Във Великобритания строително дружество (building society) е вид финансова институция, която предоставя банкови и други финансови услуги на своите членове. Те са собственост на техните членове. Това означава, че всеки кредитополучател или спестител в строителна кооперация има думата за това как работи кооперацията, затова те се наричат „членове“, а не клиенти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години