понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    445 прочитания

    Доналд Туск е новият премиер на Полша

    Очаква се под негово ръководство страната да се върне към проевропейска политка
    12 декември 2023, 11:46 a+ a- a

    Снимка: Европейски съвет (архив)

    Парламентът на Полша подкрепи Доналд Туск за министър-председател, слагайки край на осемгодишното националистическо управление и поставяйки страната на път към размразяване на отношенията с Европейския съюз, съобщава „Ройтерс“.

    Десетки милиарди фондове на Европейския съюз са замразени в Полша заради спор с Брюксел относно демократичните стандарти, но Туск, бивш президент на Европейския съвет, обеща да поправи отношенията и да деблокира парите. Туск получи гласовете на 248 депутати, а 201 бяха против.

    „Ще бъда задължен на всички онези, които повярваха в тази нова, прекрасна Полша, на всички онези, които ни се довериха ... и решиха да направят тази историческа промяна“, каза той пред залата след гласуването.

    По-рано през деня бившият премиер Матеуш Моравецки от националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS) загуби вот на доверие. Неговата партия стана първа на изборите на 15 октомври и получи първата възможност да състави правителство, но ѝ липсваше необходимото мнозинство и всички останали партии бяха изключили възможността да работят с нея.
    PiS се представи като защитник на суверенитета и идентичността на Полша, която също подобри жизнения стандарт на милиони чрез увеличаване на социалните придобивки и минималната заплата.

    Критиците обаче казват, че PiS е подкопала съдебната независимост, превърнала е държавните медии в пропаганден източник и е подклаждала предразсъдъци срещу малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността.

    Докато настроението сред поддръжниците на Туск в парламента и извън него е ликуващо, събитията на други места във Варшава подчертават предизвикателствата, пред които той ще се изправи при деблокирането на замразените пари на ЕС.

    Конституционният трибунал на Полша постанови в понеделник (11 декември), че законодателството за съдебна реформа, което Полша трябва да приеме, за да получи достъп до фондовете, е противоконституционно. Той стигна до същото заключение относно наказанията, наложени от върховния съд на Европейския съюз, преди да стигне до окончателно решение, известно като временни мерки.

    Въпреки че Туск е смятан в Брюксел за лидер, който може да върне най-големия източен член на блока към проевропейски курс, официални лица казаха, че няма да бъдат отпуснати средства без съдебни реформи. Анализаторите казват, че тази задача може да бъде усложнена не само от присъствието на съдии, назначени в рамките на реформа, извършена от PiS, която според критиците е политизирала съдилищата, но и от правото на вето на президента Анджей Дуда, съюзник на PiS.

    Въпреки това заваляха поздравления от чужбина, включително от украинския президент Володимир Зеленски и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години