неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    575 прочитания

    COP28 в Дубай приключи със споразумение

    200 държави поставиха „началото на края“ на изкопаемите горива
    14 декември 2023, 12:34 a+ a- a

    Снимка: Credit: Kiara Worth | UN Climate Change

    Конференцията на ООН по изменението на климата (COP28) приключи със споразумение, което сигнализира „началото на края“ на ерата на изкопаемите горива, като полага основите за бърз, справедлив и равен преход, подкрепен от дълбоки съкращения на емисиите и увеличен мащаб финанси.

    В демонстрация на глобална солидарност преговарящите от близо 200 страни се събраха в Дубай с решение за първата в света „глобална равносметка“ за активизиране на действията в областта на климата преди края на десетилетието – с основната цел да се запази глобалната температурна граница от 1,5°C в рамките на обхвата.

    „Въпреки че не обърнахме страницата на ерата на изкопаемите горива в Дубай, този резултат е началото на края“, каза изпълнителният секретар на ООН по изменението на климата Саймън Стийл в заключителната си реч. „Сега всички правителства и фирми трябва незабавно да превърнат тези обещания в реални икономически резултати.“

    Глобалният преглед се счита за централен резултат от COP28 – тъй като съдържа всеки елемент, който е бил в процес на преговори и сега може да се използва от страните за разработване на по-строги планове за действие в областта на климата до 2025 г.

    Инвентаризацията признава науката, която показва, че глобалните емисии на парникови газове трябва да бъдат намалени с 43% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C. Но се отбелязва, че страните не са на прав път, когато става въпрос за постигане на целите на Парижкото споразумение.

    Инвентаризацията призовава страните да предприемат действия за постигане в глобален мащаб на утрояване капацитета за възобновяема енергия и удвояване на подобренията в енергийната ефективност до 2030 г. Списъкът включва също ускоряване на усилията за постепенно намаляване на енергията от въглища, постепенно премахване на неефективните изкопаеми горива субсидии за горива и други мерки, които тласкат прехода от изкопаеми горива в енергийните системи по справедлив, организиран и равнопоставен начин, като развитите страни продължават да поемат водеща роля.

    В краткосрочен план страните се насърчават да представят амбициозни цели за намаляване на емисиите за цялата икономика, обхващащи всички парникови газове, сектори и категории и съобразени с ограничението от 1,5°C в следващия кръг от планове за действие в областта на климата (известни като национални определени вноски) до 2025 г.

    Преговорите по „засилената рамка за прозрачност“ на COP28 поставиха основата за нова ера на прилагане на Парижкото споразумение. UN Climate Change разработва инструменти за докладване и преглед за прозрачност, които да се използват от страните, които бяха представени и тествани на COP28. Окончателните версии на инструментите за докладване трябва да бъдат предоставени на страните до юни 2024 г.

    По време на COP28 страните се съгласиха Азербайджан да бъде домакин на COP29 от 11-22 ноември 2024 г. а Бразилия на COP30 от 10-21 ноември 2025 г.

    Следващите две години ще бъдат критични. На COP29 правителствата трябва да установят нова цел за финансиране на климата, отразяваща мащаба и неотложността на климатичното предизвикателство. А на COP30 те трябва да бъдат подготвени с нови национално определени приноси, които са за цялата икономика, обхващат всички парникови газове и са напълно приведени в съответствие с температурната граница от 1,5°C.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години