неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    884 прочитания

    ЕС започва преговори за присъединяването на Украйна и Молдова

    Грузия получи статут на страна кандидат за членство, ще започнат преговори с Босна и Херцеговина
    15 декември 2023, 08:43 a+ a- a

    Снимка: iStock

    27-те лидери на Европейския съюз решиха в четвъртък (14 декември) да започнат преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, отправяйки остър упрек към насилствените опити на Русия да упражнява контрол върху преките си съседи, съобщи Euronews.

    По време на среща на високо равнище в Брюксел, държавни и правителствени ръководители също предоставиха на Грузия статут на страна кандидат.

    Освен това блокът ще започне преговори с Босна и Херцеговина, „след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство“. Напредъкът на балканската страна ще бъде оценен в ход, който ще бъде разкрит през март.

    „Това е много мощен политически сигнал, това е много силно политическо решение“, каза Шарл Мишел, президент на Европейския съвет, пред репортери, след като становището стана официално.

    Одобрението представлява важна победа за Киев, който се бори да си пробие път в изтощителната си контраофанзива срещу нахлуващите руски войски. Президентът Володимир Зеленски подаде молбата на Украйна за присъединяване към блока в първите дни на войната и оттогава настоява за ускоряване на процеса. Пробивътбеше още по-изненадващ, тъй като дойде на фона на заплахите за вето на унгарския премиер Виктор Орбан и антагонистична реторика.

    В дните преди срещата Орбан постави под въпрос готовността на Украйна да започне преговори и доверието в Европейската комисия като безпристрастен арбитър. След като беше обявена за страна кандидат през юни миналата година, Украйна получи 7 реформи, които да изпълни като предварително условие за започване на преговорите. Брюксел съобщи, че страната е завършила напълно четири от седемте реформи, като се работи в областта на антикорупцията, деолигархизацията и правата на малцинствата.

    Този напредък, оценен на „доста над 90%“, беше обявен за достатъчен, за да позволи на Киев да влезе в следващата фаза, нещо, което Будапеща яростно оспори.
    В кратко видео, публикувано в X/Twitter, веднага след вземането на решението, Орбан удвои опозицията си, но призна, че се е въздържал. Служител на ЕС по-късно потвърди, че министър-председателят „е отсъствал за момент от залата по предварително договорен и конструктивен начин“, когато се проведе гласуването.

    „Позицията на Унгария е ясна: Украйна не е готова да започне преговори за членство в ЕС. Напълно безсмислено, ирационално и неправилно решение е да се започнат преговори с Украйна при тези обстоятелства и Унгария няма да промени позицията си... От друга страна, 26 други страни настояха това решение да бъде взето. Затова Унгария реши, че ако 26-те решат да го направят, те трябва да вървят по своя път. Унгария не иска да споделя това лошо решение и за това поради тази причина Унгария не участва в решението днес.“, каза Орбан.

    Решението е само първа стъпка в продължителен, труден процес, който обхваща 36 тематични глави и може да продължи години, преди да доведе до пълноправно членство.
    Следващата задача ще бъде изготвянето на рамка за преговори, подробен документ, който определя принципите и насоките за преговорите за присъединяване, който ще трябва да бъде одобрен от 27-те страни членки с единодушие. Това може да се случи още през март, когато е планирана следващата среща на лидерите на ЕС, при условие че Украйна е изпълнила напълно останалите три предварителни условия.

    След като уредят въпроса за разширяването, лидерите на ЕС ще прекарат остатъка от срещата на върха в пазарене за преразглеждането на общия бюджет на блока, който включва фонд от €50 млрд. за предоставяне на финансова подкрепа на Украйна между 2024 и 2027 г.

    Украйна е изправена пред огромен дефицит от €40 млрд. през 2024 г., който може да бъде запълнен само с инжекции от западна помощ. Белият дом се опитва да се включи, но плановете му са заседнали в законодателна битка в Конгреса на САЩ, без да се вижда решение.

    Неотложността нараства с всеки изминал ден: Брюксел има само едно плащане за Киев на стойност €1,5 млрд., което е планирано да бъде освободено по-късно този месец. Механизмът трябва да бъде дългосрочен мост за избягване на внезапно прекъсване на предоставянето на финансова помощ.

    Но Орбан също заплаши да провали Механизма, твърдейки, че парите ще станат жертва на корупция и ще бъдат невъзможни за проследяване.

    В изказването си пред репортери Шарл Мишел подготви почвата за предстоящата битка.
    „Продължаваме да работим, защото все още работим върху многогодишната рамка. Това е труден дебат. И аз съм уверен, че в следващите часове ще успеем да вземем решение да бъдем единни по тази тема... Искаме да подкрепим Украйна с повече финансова помощ, точка първа, но също така искаме да вземем предвид приоритетите на Европейския съюз и да адаптираме нашия (бюджет).“, каза Мишел.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години