неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    877 прочитания

    Германия запазва „дълговата спирачка“

    Ограничаването на публичния дефицит се удължава отново, за пети пореден път
    15 декември 2023, 10:36 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Германия планира да се върне към лимита за нови нетни заеми през 2024 г., каза канцлерът Олаф Шолц, след като коалиционните партии постигнаха споразумение за бюджета след месец на разкъсани преговори, след като съдебно решение хвърли плановете ѝ в хаос, пише „Ройтерс“.

    Шолц каза, че така наречената „спирачка на дълга“ може да бъде спряна отново, ако Украйна, която се бори с руска инвазия, се нуждае от повече финансиране от €8 млрд., предвидени в бюджета.

    „Правителството се придържа към целите си“, каза канцлерът на социалдемократите (SPD) на пресконференция с министъра на финансите Кристиан Линднер от Свободните демократи (FDP) и министъра на икономиката Робърт Хабек от Зелените. Обявявайки съкращения от €17 млрд. в бюджета за 2024 г., той каза, че решението на конституционния съд от 15 ноември означава, че правителството трябва да постигне целите си с по-малко пари. „Ще направим това, като премахнем вредните за климата субсидии, леко намалим разходите на отделните отдели и намалим федералните субсидии“, каза Шолц.

    Той каза, че фондът за климата и трансформацията, предназначен да помага на компаниите в най-голямата икономика в Европа, докато преминават към по-екологични практики, ще бъде намален с €12 млрд. през 2024 г. и с €45 млрд. във финансовото планиране до 2027 г.
    Фондът, който подкрепя инициативи като подобряване на енергийната ефективност на сградите и субсидиране на възобновяема електроенергия и производство на чипове, все още ще има общ обем от €160 млрд., каза Шолц.

    Това би трябвало да осигури известно успокоение за бизнеса, след като основните обещания за екологични разходи бяха замразени от правителството, когато ходът му за пренасочване на €60 млрд. неизползван пандемичен дълг към фонд за климата и трансформацията беше обявен за противоконституционен.

    Шолц каза, че подкрепата за Украйна ще продължи, след като бюджетната криза повдигна въпроси за това колко военна помощ е готов да предостави Берлин. Правителството на Шолц обеща да удвои подкрепата за Киев до €8 млрд. през следващата година в сравнение с текущата година. Ще има €6 млрд. допълнително за украинските бежанци.

    Възстановяването на дълговата спирачка за 2024 г. е победа за Линднер, който настояваше за това по време на седмици преговори за бюджета. Съдебното решение принуди правителството да отложи правилото за още една година през 2023 г., след извънредните ситуации във връзка с Covid-19 и енергийната криза, последвала инвазията на Русия в Украйна.

    Залегналото в конституцията правило ограничава публичния дефицит на предпазливата към дълг Германия до 0,35% от брутния вътрешен продукт.

    Шолц и Хабек поискаха друго отлагане през 2024 г. - петото поред - за да избегнат съкращения на разходите, които биха могли да засегнат социалните помощи и инвестициите в зеления преход.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години