събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    833 прочитания

    Товари на стойност $35 млрд. са пренасочени от Червено море

    Най-големите превозвачи по море MSC, Maerks и Hapag-Lloyd преустановиха пътуванията по този маршрут
    20 декември 2023, 13:36 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Досега превозвачи са отклонили товари на стойност над $30 млрд. от Червено море, тъй като са изправени пред заплахата от атаки от бунтовници хуси в Йемен, съобщи CNBC.

    Превозвачите пренасочват корабите като пряк резултат от 15 нападения в близкоизточното водно тяло от началото на войната Израел-Хамас през октомври. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви сформирането на международна работна група за справяне с проблемите на сигурността.

    Подробностите за водената от САЩ операция все още не са потвърдени. Дан Мюлер, водещ анализатор за региона на Близкия изток за фирмата за морска сигурност Ambrey, каза, че те продължават да съветват клиентите си да продължат с техните най-добри практики за управление, като проверяват щателно настоящите и минали принадлежности на своя флот, оценката на транзитния риск на кораба, подготвят екипажа за извънредни ситуации и други мерки за безопасност.

    В момента има 57 контейнерни кораба, които плават по дългия път около Африка, вместо да пресичат Червено море и Суецкия канал, според Паоло Монтроне, старши вицепрезидент и глобален ръководител на търговската морска логистика в Kuehne+Nagel.

    „Бройката ще се увеличи, тъй като повече ще използват този маршрут“, каза Монтроне пред CNBC. „Общият контейнерен капацитет на тези кораби е 700 000 двадесетфутови еквивалентни единици (TEUs).“ Контейнерите се предлагат както в 20-футови, така и в 40-футови единици.
    Приблизителната стойност на тези контейнери е $50 000 долара, според Антонела Теодоро, старши консултант за MDS Transmodal. Това добавя до 35 милиарда долара общ товар, който е отклонен.

    Океанските превозвачи и компании се надпреварват да обяснят на американските спедитори закъсненията, с които могат да се сблъскат в резултат на заплахата от хусите. Хусите, въоръжена група, подкрепяна от Иран, изразиха солидарност с палестинската екстремистка организация Хамас във войната ѝ срещу Израел. По-рано във вторник (19 декември) министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви сформирането на международна работна група за справяне с проблемите на сигурността.

    Превозвачите биха могли да използват допълнителни кораби, тъй като капацитетът на флота е нараснал с повече от 20% през последните 12 месеца, според Теодоро.
    Междувременно три от най-големите морски превозвачи в света (MSC, Maerks и Hapag-Lloyd) преустановиха маршрутите през Червено море още миналата седмица.

    Теодоро подчерта, че прекъсванията както на Суецкия, така и на Панамския канал подчертават важността на международен орган, който да наблюдава как се предлага капацитет и на каква цена, ако искаме по-устойчива глобална верига за доставки. Панамският канал, разположен в Централна Америка, се бори с ниски нива на водата от месеци.

    Пристанищните власти очакват задръствания в резултат на актуализираните часове на пристигане и нуждите от планиране, според Монтроне.

    Maersk, един от спедиторите, които спряха дейността си в Червено море, очаква две до четири седмици закъснения, според изпълнителния директор Винсент Клерк.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 24 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години