събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1437 прочитания

    Британската икономика се сви през третото тримесечие

    Банката на Англия е категорична, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвите
    22 декември 2023, 14:36 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Икономиката на Великобритания може да е в рецесия, според данни, които показват, че тя се е свила между юли и септември, малко след като финансовият министър Джеръми Хънт предприе рядката стъпка да предложи Банката на Англия (BoE) да намали лихвените проценти, за да стимулира растежа, отбелязва „Ройтерс“.

    Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,1% през третото тримесечие, съобщи Службата за национална статистика (ONS). По-раните изчисления показваха, че икономиката е без промяна спрямо предходните три месеца и икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха най-много поредно непроменено четене.

    По същия начин БВП за второто тримесечие сега се оценява като непроменен, намаление спрямо предходната оценка от 0,2% растеж.

    Въпреки това се наблюдават някои по-оптимистични признаци за икономиката в отделни данни, също публикувани в петък (22 декември), които показват, че продажбите на дребно през ноември се увеличават много повече от очакваното (+1,3% спрямо октомври), стимулирани от продажбите на намалени цени.

    Увеличаването на обема на продажбите на дребно отразява големи отстъпки по време на промоциите за Черен петък. Продажбите са спаднали през трите месеца до ноември и все още са под нивата си отпреди пандемията, съобщи британската статистическа служба.

    В интервю за Financial Times финансовият министър Хънт предприе необичайната стъпка да коментира решенията на BoE относно лихвените проценти: „Има разумен шанс, че ако се придържаме към курса, който сме предприели и успеем да намалим инфлацията, Банката на Англия може да реши, че може да започне да намалява лихвените проценти“.

    BoE подчерта, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвените проценти, въпреки че скорошното забавяне на високия процент на инфлация във Великобритания помогна за подхранване на предположенията на финансовите пазари, че лихвеният процент може да падне до 3,75% до края на следващата година, от сегашния си 15-годишен връх от 5,25%.

    След данните от петък Хънт излезе с изявление, в което се казва, че перспективите пред икономиката не са толкова лоши, колкото предполагат числата.

    ONS каза, че по-широката картина за икономиката е с малка промяна през последната година.
    Данните от петък показват, че домакинствата са имали по-голяма „възглавница“ от спестявания през третото тримесечие, като съотношението на спестяванията, измерващо доходите, които домакинствата спестяват като част от общия им разполагаем доход, се покачва до 10,1% от 9,5% през второто тримесечие, тъй като доходите нарастват по-бързо отколкото харчовете.

    В момента икономиката на Великобритания се оценява на 1,4% повече спрямо непосредствено преди пандемията от Covid в началото на 2020 г., второто най-слабо възстановяване в Г-7 след Германия.

    Икономистите са разделени по въпроса дали свиването на икономиката през третото тримесечие ще се окаже началото на рецесия, както се определя от две последователни тримесечия на свиване, отбелязва още „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 18 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години