събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    601 прочитания

    Мнозинството британци смятат, че решението за Брекзит е било лошо

    Това показват данни от проучване 3 години след излизането на страната от ЕС
    02 януари 2024, 09:08 a+ a- a

    Изображение: iStock

    Мнозинството британци смятат, че решението на страната да напусне Европейския съюз е било лошо за Обединеното кралство. Това сочи социологическо проучване на агенция Opinium, предприето по случай третата годишнина от напускането на Обединеното кралство на единния пазар и митническия съюз на ЕС, цитирано от Euronews.

    Те също така вярват, че Брекзит е повишил цените в магазините, както и че е осуетил опитите на правителството да контролира имиграцията и е навредил на икономиката.

    В проучването участват над 2000 гласоподаватели. Резултатите показват, че много малък брой от участвалите са съгласни, че Брекзит е от полза за страната и хората. Само един на всеки 10 анкетирани казва, че напускането на ЕС е помогнало на личното му финансово положение. Други 35% казват, че това е било лошо за финансите им.

    Само 9% от анкетираните твърдят, че вярват, че Брекзит е бил добър за NHS (бел.ред.: британската здравна каса). За разлика от тях, 47% отговарят, че това има отрицателно въздействие върху здравните услуги.

    Премиерът на страната Риши Сунак отдавна подкрепя Брекзит и твърди, че той ще даде икономически тласък на Обединеното кралство, припомня Euronews.

    Само 7% от хората смятат, че излизането от ЕС е помогнало за поддържане на ниски цени в магазините в Обединеното кралство, докато 63% смятат, че е важен фактор както за продължаващата криза на разходите за живот, така и за подхранването на инфлацията. Констатациите идват 7,5 години след предизвикващия разногласия референдум, който остава спорен въпрос в страната.

    Само 22% от гласоподавателите смятат, че напускането на блока е било добро за Обединеното кралство като цяло. Кампанията Vote Leave, водена от бившия премиер Борис Джонсън, обеща, че Брекзит ще даде тласък на икономиката и търговията, като същевременно ще „върне контрола“ върху границите на Обединеното кралство.

    Противоречиво, той също така твърди, че напускането на ЕС ще връща £350 милиона (около €403 милиона) всяка седмица в NHS. Тези пари не са налични.

    В момента експертите твърдят, че аспектите, рекламирани като ползи от напускането на ЕС, в повечето случаи са се провалили и общественото възприятие се е променило от позитивност към огромна липса на подкрепа за Брекзит.

    15% от анкетираните казват, че изборът за напускане на блока е бил добър по отношение на способността на британските фирми да внасят стоки от страни извън ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 24 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години