неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    561 прочитания

    Задължителните маски в болниците се върнаха на някои места в САЩ

    Страната отчита повишена заболеваемост от Covid, грип и други респираторни заболявания
    05 януари 2024, 09:52 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Болниците в най-малко 4 американски щата възстановиха задължителното носене на маски на фона на нарастване на случаите на Covid, сезонен грип и други респираторни заболявания, предаде „Ройтерс“.

    Здравните заведения в Ню Йорк, Калифорния, Илинойс и Масачузетс направиха маските задължителни сред пациентите и доставчиците.

    Комисарят по здравеопазването на град Ню Йорк д-р Ашвин Васан каза пред WABC TV в сряда (3 януари), че задължението за носене на маски е подновено във всички 11 обществени болници в града, 30 здравни центъра и 5 заведения за дългосрочни грижи.

    Най-новите седмични данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че има над 29 000 хоспитализации с Covid в САЩ от 17 до 23 декември, което е повече от 16% повече от предходната седмица. CDC също съобщи за над 14 700 хоспитализации с грип през същия период.

    В същото време The New York Times съобщава, че Covid убива около 1500 американци всяка седмица, а учени недоумяват защо приемът на лекарството Paxlovid, което е изключително ефективно, се ползва от толкова малко хора.

    Правилата за носене на маски по време на пандемията от Covid се превърнаха в конфликтни точки от политическа и културна гледна точка, предизвиквайки гняв сред онези, които се противопоставяха на медицински съвети и смятаха, че маските не правят кой знае какво за ограничаване разпространението на болестта, припомня „Ройтерс“. Доминираният от консерваторите Върховен съд отмени задължителното ваксиниране и тестуване, въведено от президента Джо Байдън, а съдия, назначен от републиканския му предшественик Доналд Тръмп, отмени задължението за носене на маска в обществения транспорт. Имаше и дълбоко негодувание сред тези, които носеха маски и смятаха, че здравето им е застрашено от тези, които не го правят.

    Повече от 1,1 милиона американци са починали от Covid, показват данни на CDC, по-висок процент от повечето други богати страни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години