събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    866 прочитания

    Ново проучване откри „широко“ присъствие на пластмаси в храните

    Според изследване на Consumer Reports в много храни в супермаркети и вериги за бързо хранене има фталати и бисфенол А
    05 януари 2024, 13:44 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Consumer Reports установи, че пластмасите запазват „широко разпространено“ присъствие в храните въпреки рисковете за здравето и призова регулаторите в САЩ да преоценят безопасността на пластмасите, които влизат в контакт с храни по време на производството.

    Потребителската група с нестопанска цел съобщи, че 84 от 85 храни в супермаркети и заведения за бързо хранене, които е тествала наскоро, съдържат „пластификатори“, известни като фталати, химикал, използван, за да направи пластмасата по-издръжлива.

    Също така 79% от пробите на храни в проучването съдържат бисфенол А (BPA), друг химикал, открит в пластмасата, и други бисфеноли, въпреки че нивата са по-ниски, отколкото при тестовете, направени през 2009 г. Consumer Reports казва, че нито едно от откритите нива на фталат не надвишава ограниченията, определени от американските и европейските регулатори.
    Също така се казва, че няма ниво на фталати, което учените да потвърдят, че е безопасно, но това не гарантира безопасността на храните, които ядете.

    Фталатите и бисфенолите могат да нарушат производството и регулирането на естроген и други хормони, потенциално повишавайки риска от вродени дефекти, рак, диабет, безплодие, нарушения на неврологичното развитие, затлъстяване и други здравословни проблеми, припомня „Ройтерс“.

    Сред тестваните храни в супермаркетите, Annie's Organic Cheesy Ravioli съдържа най-много фталати в нанограми на порция, 53 579, следвани от нарязани праскови Del Monte и розова сьомга Chicken of the Sea.

    Повишени нива на фталат са открити и в продукти като Cheerios, бебешка храна Gerber и йогурт Yoplait, както и няколко бургера, хапки и пържени картофи от Wendy's, Burger King и McDonald's.
    Consumer Reports открива и вариации сред подобни продукти. 33 980 фталати в нанограми на порция в Wendy's Crispy Chicken Nuggets, например, са повече от четири пъти спрямо нивото в McDonald's Chicken McNuggets.

    „Това ни казва, че колкото и широко разпространени да са тези химикали, има начини да намалим количеството им в нашите храни“, казва Джеймс Роджърс, който ръководи тестовете за безопасност на продуктите на Consumer Reports. Потребителската група заяви, че преоценката на рисковете от пластификаторите от страна на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и други агенции е „закъсняла и от съществено значение“.

    Polar raspberry lime Seltzer е единственият тестван продукт, който не съдържа фталати.

    General Mills, чиито марки включват Annie's, Cheerios и Yoplait, не отговори веднага на искания за коментар. Burger King и Wendy's не отговориха веднага на подобни искания от страна на „Ройтерс“.

    Chicken of the Sea и Del Monte казаха, че не добавят фталати към храната си и получават подобни гаранции от своите доставчици. Del Monte каза още, че фталатите са „широко разпространени в околната среда“.

    Gerber и McDonald's заявиха, че следват регулаторните изисквания и изискват стриктни тестове за химикали в опаковките.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години