събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    506 прочитания

    Ръстът на работни места в САЩ през декември е по-висок от очакваното

    Възнагражденията също отчитат стабилно увеличение
    08 януари 2024, 08:19 a+ a- a

    Снимка: iStock

    През декември работодателите в САЩ са наели повече работници от очакваното, като същевременно са повишили заплатите солидно, което поставя под съмнение очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти през март, отбелязва „Ройтерс“.

    Неселскостопанските работни места са се увеличили с 216 000 работни места миналия месец, съобщава Бюрото по трудова статистика на Министерството на труда в своя внимателно наблюдаван доклад за заетостта. Данните за ноември са ревизирани надолу, за да покажат нарастване на заплатите със 173 000 вместо 199 000, както беше съобщено по-рано.

    Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха, че заплатите ще се увеличат със 170 000 работни места. Икономиката добавя 2,7 милиона работни места през 2023 г., което е рязка стъпка надолу спрямо 4,8 милиона позиции, създадени през 2022 г. Това отразява охлаждането на търсенето както на работна ръка, така и в по-широката икономика след повишаване на лихвените проценти с 525 базисни пункта от централната банка на САЩ от март 2022 г.

    Данните показват, че икономиката е избегнала рецесия миналата година и вероятно ще продължи да расте през 2024 г., тъй като устойчивостта на пазара на труда подкрепя потребителските разходи. Необходими са приблизително 100 000 работни места на месец, за да се поддържа растежът на населението в трудоспособна възраст.

    Коефициентът на безработица остава непроменен на 3,7%. Има приток на хора към работната сила, част от който е свързан с повишаване на имиграцията. Равнището на безработица се е повишило от петдесетилетно дъно от 3,4% през април.

    Въпреки нарастващия набор от работна ръка, инфлацията на заплатите остава стабилна. Средните почасови доходи се повишават с 0,4% през декември след ръст от 0,4% през предходния месец. Това повишава годишното увеличение на заплатите до 4,1% от 4,0% през ноември.

    Но под привидно устойчивия пазар на труда може да се крие опасност, отбелязва „Ройтерс“. Ръстът на работните места през последните месеци до голяма степен е концентриран в шепа сектори, включително отдих и хотелиерство, както и здравеопазване.
    Наемането от страна на правителството, докато щатските и местните власти се опитват да върнат образователния персонал към нивата отпреди пандемията, също е довело до увеличаване на заетостта. Някои икономисти казват, че това показва, че пазарът на труда не е толкова силен, колкото предполагат числата. Въпреки това повечето не очакват рецесия тази година, а слаб растеж.

    Федералният резерв запази лихвения си процент стабилен в текущия диапазон от 5,25%-5,50% миналия месец, а политиците сигнализираха в нови икономически прогнози, че историческото затягане на паричната политика, създадено през последните две години, е към края си и през 2024 г. предстоят по-ниски разходи за заеми.

    С декемврийския доклад за заетостта правителството включи годишни ревизии на сезонно коригираните данни от проучването на домакинствата, от които се извлича нивото на безработица, за последните 5 години. Ревизиите имат слабо въздействие върху процента на безработица или процента на участие в работната сила.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години