неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    630 прочитания

    2023 г. – най-горещата в историята

    Тя е не просто най-горещата откакто се записват данни, но вероятно най-горещата от 100 000 години насам
    10 януари 2024, 12:23 a+ a- a

    Аномалия на приземната температура на въздуха за 2023 г. спрямо средната за референтния период 1991-2020 г. Източник на данни: ERA5. Credit: C3S/ECMWF

    Миналата година е най-горещата в историята на планетата със значителна разлика и вероятно най-топлата в света през последните 100 000 години, съобщи Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник (C3S).

    Учените очакваха тази новина, след като климатичните рекорди бяха многократно счупени. От юни насам всеки месец е най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години, уточнява „Ройтерс“.

    „Това беше изключителна година, що се отнася до климата... в собствена си лига, дори в сравнение с други много топли години“, каза директорът на C3S Карло Буонтемпо.

    C3S потвърди 2023 г. като най-горещата година в глобалните температурни записи от 1850 г. Когато се сравнява с палеоклиматични данни от източници като дървесни пръстени и въздушни мехурчета в ледниците, Буонтемпо каза, че е „много вероятно“ да е най-топлата година през последните 100 000 години.

    Средно през 2023 г. планетата е била с 1,48 градуса по Целзий по-топла в сравнение с прединдустриалния период 1850-1900 г., когато хората са започнали да изгарят изкопаеми горива в индустриален мащаб, изпомпвайки въглероден диоксид в атмосферата.
    Страните се споразумяха в Парижкото споразумение от 2015 г. да се опитат да предотвратят глобалното затопляне над 1,5C (2,7 градуса по Фаренхайт), за да избегнат най-тежките му последици. Светът не е нарушил тази цел, която се отнася до средна глобална температура от 1,5C в продължение на десетилетия, но C3S каза, че температурите са надхвърлили нивото през почти половината от дните на 2023 г., създавайки „злокобен прецедент“.

    Въпреки разпространението на климатичните цели на правителствата и компаниите, емисиите на CO2 остават упорито високи. Световните емисии на CO2 от изгаряне на въглища, нефт и газ достигнаха рекордни нива през 2023 г. Миналата година концентрацията на CO2 в атмосферата се повишава до най-високото регистрирано ниво от 419 части на милион, каза C3S.

    Това е и първата година, в която всеки ден е с повече от 1C по-горещ от прединдустриалните времена. За първи път два дни - и двата през ноември - са с 2C по-топли, отколкото в прединдустриалния период.

    Миналата година е с 0,17C по-гореща от 2016 г., предишната най-гореща година - счупвайки рекорда със „забележителна“ разлика, каза Буонтемпо.

    Наред с климатичните промени, причинени от човека, през 2023 г. температурите са повишени от метеорологичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан и допринася за по-високите глобални температури. Това, което учените все още не знаят, е дали екстремните горещини през 2023 г. са знак, че глобалното затопляне се ускорява.

    „Независимо дали е имало фазово изместване или повратна точка, или е аномално топла година, имаме нужда от повече време и повече научни изследвания, за да разберем“, каза заместник-директорът на C3S Саманта Бърджис.

    Всяка част от повишаването на температурата изостря разрушителните климатични бедствия. През 2023 г. по-горещата планета влоши смъртоносните горещи вълни от Китай до Европа, екстремни дъждове, които причиниха наводнения, убиващи хиляди хора в Либия и най-лошия сезон на горски пожари в Канада в историята.

    „Сравними малки промени в глобалните температури имат огромно въздействие върху хората и екосистемите“, каза Фридерике Ото, учен по климата, който ръководи глобалното изследователско сътрудничество на World Weather Attribution. „Всяка десета от степента има значение“, добави тя.

    Икономическите последици от изменението на климата също ескалират. САЩ претърпяха най-малко 25 климатични и метеорологични бедствия с щети над $1 млрд., докато сушите опустошиха соевите култури в Аржентина и пшеницата в Испания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години