неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1161 прочитания

    Австрийският бизнес подкрепя пълната интеграция на България в Шенген

    Интересът на австрийски инвеститори към България е стабилен, австрийска компания ще строи завод за автомобилни части в Русе - Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия, пред Economy.bg
    10 януари 2024, 14:25 a+ a- a

    Предстоят ли нови австрийски инвестиции у нас тази година, кои сектори в страната привличат инвестиционния интерес на австрийския бизнес, какви са основните предизвикателства пред австрийските инвеститори в България, как присъединяването към еврозоната и Шенген ще се отрази на бизнес средата у нас – тези и други въпроси коментирахме с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер в рамките на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори в България.

    С ниво на инвестициите от над 4,6 млрд. евро Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др.

    Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните и надеждни работодатели и данъкоплатци в страната. България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-ро място при вноса.

    Г-н Купфер, каква беше 2023 за австрийско-българските икономически отношения? Отношенията са много стабилни. Ако погледнете търговията със стоки и услуги, тя се увеличава въпреки изключително динамичната 2022, където имахме ръст на износа на стоки с почти 40% и в двете посоки. И от януари до септември 2023 все още виждаме повишение от около 7% и 4% на износа и вноса. Така че отношенията са много стабилни. Бих казал по-малко динамични, отколкото преди две години, но все пак много стабилни.

    Австрия е вторият най-голям инвеститор в България. Очаквате ли нови австрийски инвестиции тази година?
    Трябва да обърнем внимание и на инвеститорите, които вече са в страната, защото по-голямата част от инвестициите в България се правят от компании, които вече присъстват чрез т.нар. реинвестиране на печалбата. Разбира се, имаме някои нови компании от Австрия, които са на радара ни и които най-вероятно ще започнат своя бизнес през 2024. Знаем за компания, активна в автомобилния сектор, която ще стартира производство близо до Русе вероятно тази година. В по-дългосрочен план имаме продължаващ интерес. Но разбира се, отнема известно време, за да се материализират тези намерения.

    Кои са основните сектори, които привличат инвестиционния интерес на австрийските компании у нас?
    Това са секторът на услугите, машинният и металообработващият сектор, храни и напитки, дървообработка, химическите продукти. Общо взето всеки сектор е много добре развит в България.

    Как приемането на еврото и присъединяването към Шенген биха повлияли върху бизнес средата в България и на интереса на австрийските инвеститори?
    Един от въпросите в проучването ни беше относно еврото – как приемането на еврото в България би се отразило на икономиката. И почти две трети от австрийските компании казаха, че това ще има много положителен ефект. Така че по-нататъшната интеграция на България чрез приемането на еврото според австрийските компании е много положителна. По отношение на еврото има много предимства. От моя опит в Австрия мога да споделя, че когато въведохме еврото през 2002, нашият износ спечели. България и Австрия много си приличат в това отношение. Ние сме експортни нации. По този начин елиминирате риска от обменните курсове, разходите за трансфер. Така че определено има положителни ефекти за българските фирми, особено тези, които са експортно ориентирани.

    Но ще повишат ли тези фактори – еврото и Шенген, интереса на нови австрийски компании за инвестиции у нас?
    Мисля, че интересът вече е голям. Не можем да кажем със сигурност колко ще се увеличи, но според австрийските компании определено приемането на еврото има много положителен ефект. По отношение на пълното присъединяване към Шенген Австрийската стопанска камара посочва, че това е първата важна стъпка по пътя към пълното консолидиране на европейския вътрешен пазар. Но са необходими допълнителни разговори. Австрийското правителство също има право, че в момента Шенгенската система не функционира много добре, защото ако погледнете търсещите убежище, през 2022 имаме 112 000 молби за убежище в Австрия, без да включваме украинските граждани. От януари до ноември 2023 имаме 56 000 молби за убежище в Австрия. Това теоретично не би трябвало да е възможно, защото Австрия е заобиколена от шенгенски държави. Така че очевидно има нещо, което не работи. И австрийското правителство подчерта, че шенгенската система се оценява допълнително. Разбира се, Австрийската стопанска камара казва, че въздушният Шенген е първата важна стъпка, но за пълната интеграция трябва да бъдат изпълнени всички условия.

    Малко по-рано председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че Австрийската стопанска камара подкрепя пълното присъединяване на България към Шенген. Вярно ли е? Това ли е Вашата позиция?
    Аз също представлявам австрийското посолство тук. И представям позицията на австрийското правителство, според която в края на декември беше намерена обща основа и сега са необходими допълнителни разговори. Позицията на Австрийската стопанска камара е, че е за пълно интегриране на България в Шенген. Знам, че през последните месеци се водят много интензивни разговори между австрийското правителство и българското правителство, като се отчита и позицията на бизнеса.

    А какво показва проучването – какви са нагласите сред австрийските инвеститори в България? Какво е положителното и къде има нужда от допълнителна работа?
    Бизнес климатът се оценява по-скоро като стабилен. Една трета от анкетираните обаче казват, че ситуацията ще се влоши. От друга страна, почти половината от компаниите считат, че ситуацията ще остане същата, а 20% очакват, че ще се подобри. Така че по-скоро бих казал, че това е подобрение в сравнение с миналата година, когато почти 50% предвиждаха влошаване на ситуацията. Аз съм по-скоро оптимист и отчитам това като подобрение. Топ 5 въпроси, които според австрийските компании трябва да бъдат адресирани, са: №1 изненадващо и интересно, за първи път, откакто съм тук, не е престъпността или корупцията, а бюрокрацията. Компаниите се нуждаят от правна рамка, осигурена от властите, но в същото време имат нужда от бързи решения, правна сигурност, дългосрочна предвидимост. №2 вече е престъпността и корупцията. Те се споменават от почти 80% като тема, която има нужда от подобрение. №3, доколкото разбирам от многото ми разговори с компаниите, може да се окаже най-голямото предизвикателство за бъдещето на България и което вече е пречка за по-нататъшен растеж, е липсата на квалифицирана работна ръка. Но това не е проблем само в България. В Австрия също е широко разпространено явление. Четвърто и пето място са за политическата стабилност и предвидимостта на икономическите политики, които през последните години винаги се нареждат сред топ 3 предизвикателства. Така че като цяло австрийските компании виждат подобрение и в това отношение.

    На какво се дължи отчетеното подобрение в сравнение с резултатите от миналата година? На политическата стабилност ли?
    След като България отново има редовно правителство, това може да е допринесло за резултата сред австрийските компании, да.

    Какъв е потенциалът на България като ниършоринг дестинация за австрийски компании?
    Имаме около 5200 запитвания годишно от австрийски компании. Става дума за телефонни обаждания, имейли, срещи. И много от тези запитвания се отнасят до сорсинг, аутсорсинг, привличане на потенциални партньори в България. Имаме стабилен интерес към България. Не бих казал, че се увеличава значително, но и не намалява. През последните месеци имахме силен интерес, особено в металообработващия и текстилния сектор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години