събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    620 прочитания

    РwС: Според 3/4 от мениджърите по света AI ще промени бизнеса им

    39% от бизнес лидерите планират да увеличат броя на служителите си, сочи нов доклад
    19 януари 2024, 13:55 a+ a- a

    снимка: ЕП

    Делът на бизнес лидерите, които вярват, че глобалният икономически растеж ще се подобри през следващите 12 месеца, се е увеличил повече от два пъти на годишна база. В същото време нараства процентът на бизнес лидерите (45%), които изпитват притеснения за дългосрочния бизнес растеж на компаниите си поради засилващото се напрежение, свързано с новите технологии и климата. Това сочат резултатите от 27-oтo Годишно глобално проучване на РwС сред бизнес лидерите (РwС"ѕ 27th Annual Global СЕО Ѕurvеу).

    Според проучването 38% от изпълнителните директори са оптимистично настроени относно перспективите за глобален икономически растеж през следващите 12 месеца в сравнение с 18% през 2023 г. Очакванията за икономически спад намаляват от рекордно високото ниво (73%) миналата година до 45% за 2024 г. Притесненията, свързани с инфлацията и макроикономическата нестабилност, намаляват съответно с 16% (до 24%) и 7% (до 24%).

    Въпреки продължаващите конфликти делът на бизнес лидерите, които смятат, че тяхната компания е силно изложена на риск от геополитически конфликт, намалява със 7% (до 18%). Изпълнителните директори в повечето територии са настроени оптимистично към възможностите за вътрешен икономически растеж. В Северна Америка и Западна Европа обаче ситуацията е различна – в Западна Европа 32% очакват растеж, а 48% – спад; резултатите в Северна Америка са съответно 31% и 52%.

    39% от бизнес лидерите планират да увеличат броя на служителите си с 5% или повече през следващите 12 месеца. Тази тенденция се наблюдава в световен мащаб и е силно изразена в Близкия изток, където 65% от участниците в проучването планират увеличение на персонала.

    Въпреки очакванията за растеж актуалните мегатенденции като технологичните промени (напр. изкуствения интелект (AI)) и климатичния преход могат да имат ключово влияние. В сравнение с 39% през 2023 г., сега почти половината (45%) от бизнес лидерите заявяват, че не вярват бизнесът им да бъде устойчив след десетилетие, ако следва досегашната си стратегия. Заради несигурност относно управлението на тези тенденции по-малко бизнес лидери (37%) са уверени във възможностите за ръст на приходите на техните компании – спрямо 42% през 2023 г.

    Боб Мориц, председател на глобалната мрежа на PwC, коментира: “Бизнес лидерите са все по-малко загрижени за макроикономическите предизвикателства и все по-фокусирани върху революционните решения в техните индустрии. Въпреки нарастващия оптимизъм за глобалната икономика, бизнес лидерите са по-песимистично настроени относно перспективите за печалба на собствените им компании. Те осъзнават по-ясно нуждата от фундаментална промяна. Това е година на трансформация, независимо дали става въпрос за ускоряване на внедряването на изкуствен интелект (AI) или иновации, за да може бизнесът да се справи с предизвикателствата и да се възползва от възможностите на климатичния преход.”

    Изкуственият интелект (AI) като възможност
    Участниците в проучването виждат изкуствения интелект (AI) като средство, което ще подпомогне ефективността, иновациите и трансформацията на бизнеса. Около 3/4 (70%) вярват, че през следващите три години AI значително ще промени начина, по който тяхната компания създава, придава и измерва стойност.

    Бизнес лидерите смятат, че изкуственият интелект ще допринесе за положителната промяна изключително бързо. 58% от анкетираните очакват AI да подобри качеството на техните продукти или услуги, а 48% споделят, че AI ще увеличи възможността им да градят доверие със заинтересованите страни. Очакват се и по-добри резултати за бизнеса: 41% от изпълнителните директори споделят, че AI ще повлияе положително на приходите, а 46% – на рентабилността.

    Представителите на ТМТ сектора (Технологии, медии и комуникации) са най-положително настроени относно очакваното въздействие на AI върху печалбата (54%) сравнено с 36% от бизнес лидерите в сектор “Енергетика, комунални услуги и природни ресурси”.

    Въпреки че изпълнителните директори все повече очакват да видят ползите от AI, мнозинството от тях (69%) смята, че това ще е обвързано и с повишаване на квалификацията на работната сила.

    Бизнес лидерите изразяват загриженост относно повишаването на рисковете, произтичащи от AI - като напр. рискове, свързани с киберсигурността (64%), с дезинформацията (52%), с правните задължения и рисковете за репутацията (46%) и с пристрастията към специфични групи клиенти или служители (34%) в техните компании.

    Бизнес лидерите отчитат напредък в работата по климатичните въпроси
    За бизнес лидерите климатичният преход носи както възможности, така и рискове. Близо 1/3 от интервюираните очакват изменението на климата да промени начина, по който те създават, придават и измерват стойност през следващите три години. Това е увеличение спрямо последните 5 години, когато по-малко от 1/4 от бизнес лидерите заявиха същото. Изпълнителните директори напредват в реализирането на целите си. 76% са започнали или вече приключили действията за подобряване на енергийната ефективност, докато 58% заявяват, че са направили стъпки, свързани с иновативни, щадящи околната среда, продукти, услуги или технологии.

    От друга страна, само 45% отбелязват, че са постигнали напредък или са завършили интегрирането на климатичния риск във финансовото планиране (като 31% споделят, че нямат планове за това). Действията за адаптиране към физически климатични рискове също изостават с 47% (като 29% от анкетираните отбелязват, че нямат планове за действие).

    Според “PwC CEO Survey” бизнес лидерите подкрепят декарбонизацията и посочват като основни пречки за нея регулаторните изисквания (54%), по-ниската икономическа възвръщаемост за щадящи климата инвестиции (51%) и липсата на одобрение от борда на директорите (26%). Участниците в проучването са започнали да преодоляват икономическите предизвикателства – четирима от всеки десет споделят, че са приели по-ниски нива на възвръщаемост за щадящи климата инвестиции спрямо очакваното минимално ниво от инвестициите като цяло (в повечето случаи понижение между 1% и 4%).

    Наложителните промени
    Почти половината (45%) от интервюираните изразяват несигурност относно жизнеспособността на компаниите си след десетилетие, ако не осъществят сериозна трансформация (спрямо 39% през 2023 г.). Проучването показва, че по-малките компании са изложени на по-голям риск: 56% от бизнес лидерите, ръководещи компании с по-малко от 100 млн. щат. дол. годишен приход, смятат, че техният бизнес ще бъде устойчив само за 10 години или по-малко, ако продължи да върви по сегашния си път. Що се отнася до компаниите с 25 млрд. щат. дол. или повече приходи годишно, 27% от изпълнителните им директори очакват същото.

    97% от бизнес лидерите отбелязват, че са предприели стъпки, за да променят начина, по който създават, придават и измерват стойност през последните пет години, а над 3/4 (76%) са предприели поне едно действие, което е имало сериозно влияние върху бизнес модела на тяхната компания.

    Изпълнителните директори са изправени и пред редица предизвикателства. 2/3 (64%) споделят, че регулаторната среда възпрепятства способността им да променят своя бизнес модел поне в умерена степен, 55% посочват конкурентните оперативни проблеми, а 52% – липсата на конкретни умения у служителите. Друга пречка е неефективността. Бизнес лидерите забелязват значителна неефективност в редица рутинни дейности (напр. всичко от срещи за вземане на решения до имейли) – те смятат, че приблизително 40% от времето за тези задачи е неефективно.

    Боб Мориц, председател на глобалната мрежа на PwC, обобщава: “Резултатите тази година предполагат висока степен на несигурност, но бизнес лидерите не остават безучастни. Те трансформират бизнес моделите на своите компании, инвестират в нови технологии и в служителите си и управляват рисковете и възможностите, свързани с климатичния преход. Ако изпълнителните директори искат да постигнат дългосрочни успехи, да изградят доверие и да придадат стойност, ще трябва да ускорят трансформацията си.”

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 24 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години