събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1023 прочитания

    САЩ станаха най-големият доставчик на суров петрол в света

    Според оценки на МАЕ е много вероятно петролът да поевтинее допълнително през 2024 г.
    23 януари 2024, 08:15 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Американските производители на петрол произвеждат усилено 5 поредни години. Огромното увеличение на производството на суров петрол (шистов) помогна САЩ да се превърнат в най-големия доставчик на суров петрол в света, пише Quartz.

    Традиционната петролна сила ОПЕК, картел, ръководен от Саудитска Арабия, намалява доставките, за да подкрепи цените, които започнаха да падат в средата на 2022 г., като само Саудитска Арабия добива близо милион барела по-малко на ден до края на 2023 г.

    „Ръстът на доставките на петрол в САЩ продължава да се противопоставя на очакванията“, заяви Международната агенция по енергетика (MAE) в последния си доклад за пазара на петрол. САЩ произвеждат повече петрол от всяка страна в историята, около 13 милиона барела на ден, и всички тези барели идват за сметка на ОПЕК. В комбинация с рекордно производство в Бразилия и Гвиана (чиито петролни ресурси са ключът към ескалиращия дипломатически спор с Венецуела), както и дезертирането на члена на ОПЕК Алжир, глобалният пазарен дял на доставките на петрол на ОПЕК+ (ОПЕК и избрана група от съюзници) се намира на около 48%, най-ниското от добавянето на „плюс“ през 2016 г.

    Държавите извън ОПЕК не изглеждат склонни да забавят темповете си през 2024 г., но ако ОПЕК иска да се бори за възстановяване на този пазарен дял, това може само да накара цените да паднат още повече.

    „Въпреки че политиките на ОПЕК+ за управление на доставките може да насочат петролния пазар към малък дефицит в началото на годината, силният растеж от производители извън ОПЕК+ може да доведе до значителен излишък, ако допълнителните доброволни съкращения на групата ОПЕК+ бъдат отменени“, се казва в доклада на МАЕ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години