събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    833 прочитания

    Камерун стартира първата в света масова ваксинация срещу малария

    Ваксината ще се предлага безплатно в страната
    23 януари 2024, 16:41 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Първата в света програма за рутинна ваксина срещу малария започна в Камерун. Очаква се тя да спаси живота на хиляди деца в Африка, пише BBC. Символичната първа ваксина беше направена на момиченце на име Даниела в здравно заведение близо до Яунде в понеделник (22 януари).

    Всяка година 600 000 души умират от малария в Африка, според Световната здравна организация (СЗО). Децата под пет години съставляват поне 80% от тези смъртни случаи.

    Камерун предлага ваксината RTS,S безплатно на всички бебета до шестмесечна възраст.

    Пациентите се нуждаят от общо четири дози. Здравните служители казват, че те ще бъдат прилагани едновременно с други рутинни детски ваксини, за да улеснят родителите. Инициативата идва след успешни пилотни кампании в Кения, Гана и Малави, където ваксината доведе до 13% спад в смъртните случаи на деца на подходяща възраст, казва Unicef.

    Известно е, че ваксината е ефективна в най-малко 36% от случаите, според американски изследователи, което означава, че може да спаси над един на всеки три живота.
    Въпреки че внедряването несъмнено е облекчение и животоспасяващо, сравнително ниската му степен на ефикасност означава, че не е „сребърен куршум“, твърди Уилис Ахвале от End Malaria Council Kenya.

    Но за медиците е важен допълнителен инструмент в борбата с маларията наред с мрежите против комари и таблетките против малария. Използването на трите заедно потенциално дава на децата 90% защита от малария, според едно проучване, ръководено от Обединеното кралство.

    „Имаме капацитет да намалим значително броя на случаите и смъртните случаи от малария и да ускорим елиминирането на болестта“, каза пред BBC Newsday камерунският лекар Шалом Ндула, който помага за въвеждането на ваксината в своята страна.

    Разработването на ваксината RTS,S отне 30 години изследвания на британския производител на лекарства GSK. Световната здравна организация, която одобри ваксината, приветства пускането в Камерун като исторически момент в глобалната борба срещу болестта, пренасяна от комари.

    Има още един пробив по-рано този месец, когато Кабо Верде стана първата страна в Африка на юг от Сахара от 50 години, официално обявена за свободна от малария от глобалния здравен орган.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години