събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    854 прочитания

    Турският парламент одобри членството на Швеция в НАТО

    Унгария е единствената страна-членка, която все още не е ратифицирала присъединяването
    24 януари 2024, 15:29 a+ a- a

    Снимка: НАТО (архив)

    Турският парламент гласува във вторник (23 януари) кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, довеждайки скандинавската страна една крачка по-близо до присъединяването към военния съюз след месеци на забавяне, отбелязва CNN.

    От 346 членове на парламента, които гласуваха, 287 бяха „за“ присъединяването на Швеция, а 55 „против“. Други четирима се въздържаха от гласуване.

    Гласуването беше втората стъпка от процеса на ратификация на Турция, след като Комисията по външните работи на парламента одобри кандидатурата миналия месец. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече може да подпише протокола като закон.

    Резултатът от гласуването премахна значително препятствие пред присъединяването на скандинавската страна към военния съюз, като сега Унгария е единствената страна-членка, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.

    Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че е поканил своя шведски колега Улф Кристерсон да посети Унгария, за да преговаря за условията на присъединяването на Швеция.

    Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО през май 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна по-рано същата година. Финландия се присъедини към НАТО през април 2023 г., удвоявайки границата на алианса с Русия, но Швеция се сблъска с множество забавяния по пътя си към присъединяването.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 22 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години