събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    536 прочитания

    Италия: ChatGPT нарушава правилата за защита на данните

    OpenAI е заплашена от глоба в размер на до 4% от глобалния си оборот
    30 януари 2024, 08:53 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Италианският орган за защита на данните е казал на OpenAI, че приложението му за чатбот с изкуствен интелект ChatGPT нарушава правилата за защита на данните, съобщи надзорният орган, докато продължава разследването, започнало миналата година.

    Органът, известен като Garante, е един от най-активните в Европейския съюз в оценката на съответствието на AI платформата с режима на блока за поверителност на данните. Миналата година той забрани ChatGPT заради предполагаеми нарушения на правилата за поверителност на ЕС.

    Впоследствие услугата беше активирана отново, след като OpenAI разгледа въпроси, засягащи, наред с други неща, правото на потребителите да откажат да дадат съгласието си за използването на лични данни за обучение на неговите алгоритми.

    По това време регулаторът каза, че ще продължи разследването си. Оттогава заключи, че има елементи, показващи едно или повече потенциални нарушения на поверителността на данните, се казва в изявление, без да се предоставят допълнителни подробности.

    Garante съобщи, че подкрепената от Microsoft OpenAI има 30 дни, за да представи аргументи на защитата си, добавяйки, че разследването ще вземе предвид работата, извършена от европейска работна група, включваща национални наблюдатели на поверителността.

    Италия беше първата западноевропейска страна, която ограничи ChatGPT, чието бързо развитие привлече вниманието на законодателите и регулаторите.

    Съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR), въведен през 2018 г., всяка компания, за която се установи, че нарушава правилата, е изправена пред глоби до 4% от глобалния си оборот, припомня „Ройтерс“.

    През декември законодателите и правителствата на ЕС се споразумяха за временни условия за регулиране на AI системи като ChatGPT, приближавайки се една стъпка по-близо до определянето на правила, управляващи технологията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години