неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    545 прочитания

    САЩ възнамерява да субсидира индустрията за производство на чипове

    Очаква се да бъдат раздадени финансови средства на стойност милиарди долари
    30 януари 2024, 13:56 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Очаква се администрацията на президента Джо Байдън да предостави милиарди долари субсидии през следващите седмици на водещи компании за чипове, включително Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, за да помогне за изграждането на нови фабрики в САЩ, съобщи Wall Street Journal.

    Предстоящите съобщения имат за цел да стимулират производството на усъвършенствани чипове, които захранват смартфони, изкуствен интелект и оръжейни системи, съобщи WSJ, цитирайки ръководители от индустрията, запознати с преговорите.

    Според изданието мениджърите очакват някои съобщения преди речта на Байдън за състоянието на Съюза на 7 март. Сред вероятните получатели на субсидиите е Intel, който има проекти в Аризона, Охайо, Ню Мексико и Орегон, които ще струват над $43,5 млрд., пише вестникът.
    Друг вероятен получател, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co има два завода в процес на изграждане близо до Финикс на обща стойности от $40 млрд. Южнокорейската Samsung Electronics, също претендент, има проект на стойност $17,3 млрд. в Тексас, уточнява „Ройтерс“.
    Micron Technology, Texas Instruments и GlobalFoundries са сред другите най-вероятни кандидати за субсидиите, добавя WSJ.

    Министерството на търговията на САЩ отказа да обсъди потенциални кандидати и отказа да коментира каквито и да е съобщения. „Това е процес, базиран на заслуги с трудни търговски преговори – наградите CHIPS ще зависят изцяло от това кои проекти ще допринесат за икономическата и националната сигурност на САЩ“, каза говорител на министерството пред „Ройтерс“, цитирайки служител на ведомството.

    През декември миналата година министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че ще направи около дузина награди за финансиране на полупроводникови чипове през следващата година, включително съобщения за много милиарди, които биха могли драстично да променят производството на чипове в САЩ.

    Първата награда от над $35 милиона беше обявена през декември за BAE Systems в Хемпшир за производство на чипове за бойни самолети, част от програма за субсидиране „Чипове за Америка“ на стойност $39 млрд., одобрена от Конгреса на САЩ през 2022 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години