събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    462 прочитания

    Калифорния се „развежда“ с производството на петрол

    Щатът има 6 пъти повече работни места, свързани със зелена енергия, отколкото с петрола
    31 януари 2024, 09:01 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Идва краят на една ера за големите производители на петрол (Big Oil) в Калифорния, тъй като най-гъсто населеният щат на САЩ се развежда с изкопаемите горива в борбата си срещу изменението на климата, пише „Ройтерс“.

    Добивът на петрол в Калифорния преди век класира щата като четвъртият по големина производител на суров петрол в САЩ и създаде стотици нефтени сондажи, включително някои от най-големите, които все още съществуват. Петролът доведе до автомобилната култура на емблематични магистрали, авто кина, банки и ресторанти, която продължава и днес, отбелязва изданието.

    Въпреки това в петък (2 февруари) бракът ще приключи официално. Двата най-големи производители на петрол в САЩ, Exxon Mobil и Chevron, официално ще оповестят общо отписване на активи в Калифорния на стойност $5 млрд., когато съобщават резултатите си за четвъртото тримесечие.

    „Те определено се развеждат“, казва Джейми Корт, президент на застъпническата група Consumer Watchdog, която твърди, че компаниите отдавна са спрели да инвестират в производство в Калифорния и сега искат да се освободят от старите си кладенци там. „Били са разделени повече от десетилетие, сега просто подписват документите“, каза той.

    Миналата година Exxon Mobil напусна производството на сушата в щата, слагайки край на 25-годишно партньорство с Shell PLC, когато двете компании продадоха своите съвместни активи.

    Регулаторната среда на щата възпрепятства усилията за рестартиране на офшорното производство, каза Exxon този месец, което доведе до излизане на компанията от този пазар. Отписването на активите на първия производител на петрол в САЩ ще струва около $2,5 млрд. и официално ще сложи край на пет десетилетия производство на петрол край бреговете на Южна Калифорния.

    Chevron също ще плати такси за около $2,5 млрд., свързани с нейните активи в Калифорния. Тя остава, но горчиво оспорва държавните разпоредби относно операциите по производство и рафиниране на петрол в щата, където е създадена преди 145 години като Pacific Coast Oil Co.

    Енергийните политики на Калифорния „я правят трудно място за инвестиране“, дори за възобновяеми горива, каза изпълнителен директор на Chevron този месец. Компанията добива петрол от находища, разработени преди 100 години, но е намалила разходите в щата със „стотици милиони долари от 2022 г.“, каза изпълнителният директор.

    Производството на петрол в щата е в постоянен спад от почти четири десетилетия. Добивът на суров петрол, включително в неговите исторически находища в окръг Керн в Южна Калифорния, намалява с една трета от пика си от 1,1 милиона барела на ден през 1985 г.
    В щата липсват нови проекти за разработване на нефт, а наследените находища, които произвеждат тежък нефт, не са подходящи за наложените от държавата задължения за висококачествен бензин.

    Към септември повече от 50% от разрешителните за нефтени сондажи, издадени на компании, са останали неизползвани, според Калифорнийския департамент за опазване на природата. Безработицата в окръг Керн, където се произвежда петрол, е 7,8% в сравнение с общата средна стойност от 4,9% за щата.

    А днес Калифорния има шест пъти повече работните места, свързани с чиста енергия, спрямо тези, свързани с петрола.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години