събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    509 прочитания

    ЕС отложи въвеждането на новите зелени правила за фермерите

    Франция ще се противопостави на подписването на търговско споразумение между ЕС и южноамериканския блок Меркосур
    01 февруари 2024, 10:29 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Фермери, протестиращи в цяла Европа, спечелиха първата си отстъпка от Брюксел – ЕС обяви забавяне на правилата, които биха ги принудили да оставят земя необработена, за да насърчат биоразнообразието и здравето на почвата, съобщи The Guardian.

    Около 10 000 френски фермери засилиха протестите си в сряда (31 януари) с най-малко 100 блокади на главни пътища във Франция, 18 фермери бяха арестувани за блокиране на трафика, докато се опитваха да стигнат до пазара за хранителни стоки на едро в Rungis, югоизточно от Париж, а 79 други бяха задържани, след като успяха да влязат вътре.

    Белгийски фермери се присъединиха към протестите на френската граница, а други блокираха пътищата за достъп до контейнерното пристанище Zeebrugge за втори ден. Испански и италиански фермери също протестираха.

    Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович описа решението за забавяне на правилата за оставяне на земя, които се очаква да бъдат одобрени от държавите-членки в рамките на 15 дни, като „ръка за помощ“ за сектора в труден момент.

    Позовавайки се на наводненията, горските пожари в Гърция, горещите вълни в Южна Европа и сушата в Испания, която остави язовирите в Андалусия на 20% от обичайните им нива, той каза, че е важно да се слушат фермерите и „да се избягва поляризацията, която прави всеки добър разговор и дискусия по-трудни“.

    „Чувстваме, че сме длъжни да действаме под този натиск, който фермерската общност [чувства]“, каза той. „Имахме редица екстремни метеорологични явления, суши, наводнения в различни части на Европа и имаше ясен отрицателен ефект върху продукцията, върху приходите – и разбира се, намален доход – за фермерите.“

    В комбинация с по-високите цени на енергията, свързаните с времето рискове за културите означават, че фермерите са в „постоянна болезнена точка“, която „увеличава производствените разходи и свива приходите“, каза Шефчович.

    Съгласно правилата се очаква фермерите да запазят 4% от обработваемата си земя без растителна продукция в опит да възстановят здравето на почвата и да увеличат биоразнообразието, което също е в криза.

    Като алтернатива фермерите биха могли да получат изключение от това правило за „заделяне под угар“, ако използват 7% от земята си за „междинни култури“, като детелина, която осигурява покритие на почвата след прибиране на основната реколта. Съгласно новите предложения обаче фермерите няма да бъдат задължени да оставят под угар земя или каквато и да е част от земята за междинни култури до 2025 г.

    Досега фермерите не са били впечатлени от бързите решения, предлагани от политици или служители в Брюксел. Те имат опасения относно високата цена на земята, натиска от страна на супермаркетите да продават реколтата на цени, близки до себестойността, и множеството нови правила за околната среда, идващи под формата на закони на ЕС за възстановяване на природата.

    Техните критици казват, че фермерите в ЕС са сред най-облагодетелстваните сектори в индустрията, с повече от €307 милиарда (30% от общия бюджет на ЕС) предназначени за тях между 2023 г. и 2027 г.

    Запитан дали отстъпката от сряда ще бъде достатъчна, за да потуши протестите, Шефчович призна, че ЕС трябва да „засили“ диалога със фермерите, за да се увери, че те ще бъдат чути. „Трябва да сме сигурни, че Европа ще се превърне в континент, който ще бъде обитаем и в бъдеще“, добави той.

    Европейската комисия също така ще въведе мерки за ограничаване на смущенията на пазара от украински продукти, влизащи в ЕС, след като митата бяха премахнати в отговор на инвазията на Русия.

    Франция ще се противопостави на подписването на търговско споразумение между Европейския съюз и южноамериканския блок Меркосур (бел.ред.: най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка, което включва Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела, а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу. Меркосур обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента), ключово недоволство за протестиращите, в сегашния му вид.

    Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер каза, че ще има по-строго наблюдение на европейските платформи за търговия с храни, за да се гарантира, че „доходите на фермерите не са първото нещо, което трябва да бъде жертвано в търговските преговори“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години