събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3490 прочитания

    Каталуня обяви извънредна ситуация заради сушата

    Мерките, включващи забрана за поливане на трева, миене на коли и пълнене на частни басейни, обхващат и Барселона
    02 февруари 2024, 14:01 a+ a- a

    Снимка: iStock

    След месеци на предупреждения властите в Каталуня обявиха извънредно положение заради суша. Регионът е в разгара на най-лошата суша, откакто се водят записи. От петък (2 февруари) 80% от населението на Каталуния, включително Барселона, ще бъдат под строги ограничения на водата, съобщи Euronews.

    „Навлизаме в нова климатична реалност“, каза регионалният президент на Каталуня Пере Арагонес при обявяването на извънредната ситуация. „Повече от вероятно е да станем свидетели на повече суши, които ще бъдат едновременно по-интензивни и по-чести.“
    Измиването на кола, поливането на градина или пълненето на плувен басейн може да доведе до глоби до €50. Ако гражданин на Барселона извърши сериозно „водно нарушение“, може да бъде глобен до €3000. Дейности като миене на кола са разрешени с рециклирана вода.
    Правилата ще се прилагат за 6 милиона души в Барселона и 201 околни общини в североизточна Испания.

    Каталунските власти обявиха предварително извънредно положение през ноември миналата година. Сега високите температури намалиха и без това ниските нива на водата във водоемите.

    „Нашите резерви са под 16%. Ситуацията е критична в Барселона и около Жирона, така че трябва да предприемем по-строги мерки“, каза представител на каталунското правителство Лаура Вилагра пред испанската радиостанция RNE.

    Почти 40-месечната липса на дъжд в региона влоши ситуацията. Следващата седмица каталунските власти ще се срещнат с Тереза Рибера, министър на енергетиката и климата на Испания, за да обсъдят потенциала за вземане на вода от други територии, ако е необходимо през следващите месеци.

    Планът, изготвен от властите, е разделен на три фази, които ще варират в зависимост от това как се влошава сушата. В първата фаза консумацията на вода е ограничена до 200 литра на човек на ден; във втората фаза ще падне до 180 литра; а в най-тежката фаза до 160 литра. За контекст, 10-минутен душ използва средно 200 литра вода. Според последните данни на Националния статистически институт, испанците използват средно по 133 литра вода на ден.

    Властите планират и намаляване на налягането на водата. Град Барселона обаче не очаква тази мярка да бъде приложена в домакинствата до юли в най-лошия случай.
    Глоби могат да бъдат наложени на местните власти, за да ги принудят да наблюдават по-стриктно потреблението на вода.

    Селското стопанство и индустрията също ще бъдат изправени пред съкращения. Регионалната декларация за извънредни ситуации има за цел да намали водата за напояване на културите с 80%, за добитъка с 50% и за промишлеността с 25%. По-слабо населената южна част на региона се захранва от река Ебро и е в по-добро състояние.

    Каталуния преживя 40 последователни месеца с валежи под средното ниво. Експертите казват, че изменението на климата е причина за сушата, като се очаква целият средиземноморски регион да се затопли по-бързо от много други части на света през следващите години.

    „Южна Европа преживява потенциално критични условия на суша. Най-засегнатите региони са средиземноморското крайбрежие на Испания, Централна и Южна Италия, Гърция и средиземноморските острови“, казаха за Euronews от Службата за управление на извънредни ситуации на „Коперник“. „Тези условия, съчетани с ниски валежи и снежна покривка, будят опасения за предстоящите пролет и лято. Управлението на водните ресурси трябва да се наблюдава и планира“, допълват те.

    „Засушаването е естествено в средиземноморския климатичен модел. Това, което е много драматично, са прогнозите за изменението на климата... Това, което виждаме, е увеличаване на интензивността и честотата на засушаването“, обяснява Аналис Брукман, специалист по управление на водите в базираният в Барселона изследователски институт CREAF, пред „Асошиейтед прес“.

    Брукман отбеляза важна разлика между изключително интензивният сух период, който Североизточна Испания преживява сега, и последната сериозна суша в Каталуния през 2008 г., когато лодки бяха използвани за транспортиране на вода до Барселона.

    „През 2008 г. понякога валеше малко на важни места, така че имахме малки моменти, когато цялата природа можеше, да кажем, да си почине“, каза тя. „[Този път] ние сме под, много под нормалния модел за непрекъснат период от време. И това всъщност е, което боли най-много, защото можем да бъдем доста устойчиви на периоди на суша, които имат известна почивка.“

    Каталуния е изправена пред ограничения за вода от няколко години. Местните власти не могат да използват питейна вода за почистване на улиците. Досега Каталуния успява да избегне по-драконовски ограничения, благодарение главно на системите за обезсоляване и рециклиране на вода, които сега представляват 55% от общото потребление на вода в региона. Испанските власти харчат милиони евро за разширяване или изграждане на нови инсталации за обезсоляване в крайбрежните райони, които страдат най-много от сушата.
    Въпреки това, както Каталуния, така и южният испански регион Андалусия се готвят да внасят вода с лодки, ако е необходимо това лято, скъп вариант, който властите признават, че ще има ограничено въздействие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 24 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години