събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15006 прочитания

    Коин Олтиюс: Архитектите на бъдещето ще бъдат поети

    За тенденциите при проектиране на сгради върху вода вижте какво сподели основателят на WaterStudio пред Economy.bg
    15 февруари 2024, 14:49 a+ a- a

    „Морско дърво“ - концепция на WaterStudio, приложима в гъстонаселени градове, които се борят със замърсяването на околната среда.

    „Възприемаме се не като архитекти, а като лекари. Градовете са нашите пациенти. Лекарството, което предписваме, е вода“, разказва ни Коин Олтиюс, основателят на WaterStudio. Неговото архитектурно бюро стои зад десетки проекти на плаващи сгради – отделни къщи, плаващо училище, плаващ театър, плаващ остров и дори цял плаващ „град“ на Малдивите. Свързахме се с него, за да разберем как според него ще изглеждат градовете на бъдещето. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Коин Олтиюс, основател на WaterStudio

    Защо решихте да се специализирате в проектирането и изграждането на плаващи сгради?
    Започнахме дейността си през 2003 г. Когато стартирахме, мислехме просто за къщи, плаващи по вода, а сега се опитваме да влияем върху екологията, върху икономиката, културата. Възприемаме се не като архитекти, а като лекари. Градовете са нашите пациенти. Лекарството, което предписваме, е вода. Например в Швеция строим плаващи жилищни сгради, които са високи 4-5 етажа с малки апартаменти тип студио. Те ще могат да се движат по вода и ще са подходящи за младите хора, за които по принцип намирането на жилище в центровете на големите градове е трудно. Чрез сградите върху водата ще изградим много по-добър социален баланс.

    Какви са преимуществата на сградите, изградени върху вода?
    Първо - пространство. В един гъстонаселен град къде можете да намерите място за растеж? Или трябва да растете вертикално нагоре, или да ползвате водата. Второто преимущество е безопасността. Да сте във водата е по-безопасно, отколкото на сушата, ако сте заплашени от наводнения. Плаващият град ще се издигне с издигането на нивото на водата. Живeейки върху вода, сте много по-подготвени за всякакви промени. Третата и най-интересна полза е гъвкавост. Това означава, че може да имате плаващи градове, които заемат място върху водата - функциите в тях могат да сменят своето местоположение, придвижване от град в град, промяна според сезона, отговорът към нуждите на общността може да бъде интерактивен. Има много неща, които можем да правим в градовете върху вода, които не можем при статичните градове върху суша. През последните 5 години се очертава и още една, четвърта полза - връзката с околната среда. Преди просто строяхме върху водата, а сега реално изследваме как това се отразява на живота под водата и как нашите сгради могат да бъдат част от решението на екологичните проблеми, като например създадем изкуствен коралов риф или друго изкуствено убежище за определени морски видове.

    Остров „Роза“ - частен проект на плаващ град с диаметър 250м. Проектиран от WaterStudio.

    Споменахме безопасност. Какво се случва, когато има земетресение или цунами?
    Ако имате сграда върху водата, водата действа като буфер между морското дъно, което започва да се движи. Къщата върху водата усеща единствено допълнителните вълни, но не и разклащането на земните пластове. Но разбира се земетресенията предизвикват цунамита и как се справяме с цунамитата? Много зависи къде се намирате. Ако сте в открито море при цунами, не се случва много. Водата се движи нагоре-надолу 60 см. Едва когато приближи сушата, започва да надгражда голяма височина. Но ако имате плаващ град в близост до бреговата линия, хората там, разбира се, трябва да се подготвят. Градът ще се придвижи нагоре и надолу, но не достатъчно бързо, за да остане незасегнат. Вълните могат да се движат със скорост от 150 км/ч.

    Какви са основните предизвикателства, когато изграждате плаващи сгради?
    Хората си мислят, че това са технологиите или разходите или придвижването на строителните материали до водата, но не е нито едно от тези неща. Истинското предизвикателство е правната рамка. Ако строите някъде, независимо дали в голям град или в провинцията, трябва първо да се запознаете с местните правила и регулации. Понякога на плаващите структури се гледа като на недвижим имот, а друг път като на лодка. Към този проблем може да се подходи по два начина - или да се опитаме да променяме правилата, което отнема десетина години и много усилия; или да се впишем в съществуващите правила. Това означава, че една къща в Амстердам може да е къща и абсолютно същата сграда в Лондон да трябва да бъде регистрирана като лодка. Мисля, че в бъдеще този тип имоти ще се обособят в собствена категория. Защо тези правила са важни? Няма значение какво име носи този тип имот, но е важно с какви данъци ще се облага. Например построихме няколко обекта в Маями - изглеждат като къщи, ползват се като къщи, но просто са къщи върху водата. Но там се декларират като лодки и за тях не се дължи данък недвижим имот. Хората, които ги купуват, са доволни, защото не се налага да плащат данъци. Но от градската управа не издават нови разрешителни, защото не получават данъчни постъпления от тези имоти.

    Плаващо училище, WaterStudio

    Вашето студио работи върху много проекти, кои са трите най-необичайни по Ваше мнение?
    Плаващият град е наистина мащабен проект. В рамките на този проект строим 13 хил. обекта. Това е най-големият ни проект досега. Друг проект, който наскоро стартирахме, е Морски облак”. Морският облак” представлява подводна структура. Нейният покрив е около 20 метра под морското ниво и цялата структура е покрита с изкуствен корал. Как задържаме „Морският облак“ на тази дълбочина - 20 м. под водата? С метални пръти, прикрепени към плаващи структури, и кабели, закрепени за морското дъно. Искаме да имаме тест зона за корали. Тъй като с покачването на температурите коралите са застрашени. И третият много специфичен проект е Плаващият театър”. Зад театъра стои частна компания, но единствената локация, която успяха да си осигурят беше върху вода. Заедно с нас построиха цял театър и сега са в центъра на Лион. Той ще остане там 30 години и след това трябва да се премести на друга локация. Но нашата технология на строеж дава гъвкавост и възможност структурите да са временни и въпреки това да повлияят на градската култура.

    Плаващият театър в Лион, WaterStudio

    Какво още бихте могли да разкажете за проекта си на Малдивите?
    Това е един доста предизвикателен проект. Не се касае за няколко десетки или стотици къщи, а за хиляди. Това означава, че трябва да се обърне внимание на етапа на предпродукция, в който участват различни заводи в различни държави, на логистиката. Този проект за мен донесе много опит и много предизвикателства. Започна през 2010. Тогава малдивският президент - президент Нашид, отчете, че страната му е заплашена от покачващото се водно равнище и отправи ясен призив към света. Заяви, че ако не се помогне на страната му, тя ще изчезне. Холандското посолство ни препоръча. Това доведе до учредяването на съвместно дружество с малдивското правителство с цел изграждането на плаващ град. Първите сгради вече са факт. Предстои да скалираме проекта. Хората започват да осъзнават, че както и туризмът, плаващите къщи са необходимост за социалната структура на страната. Изграждането на още къщи около столицата е със същата важност, както и инвестициите в туризма. Откакто това стана национален приоритет, вече няма значение кое правителство е на власт.

    Проект на плаващ град в Малдивите, WaterStudio

    Някой живее ли в готовите сгради?
    Не. На този етап хората могат да ги посетят, дори да преспят в тях, но няма постоянно живущи. Засега са готови тест локациите, които имат за цел да покажат на местното население как ще изглеждат за в бъдеще къщите там - като доказателство за работеща концепция. Целият град е построен подобно на конструктор.

    Приблизително колко струва изграждането на къща там?
    Има разлика между основата и строежа върху нея. Обикновено ако строите върху суша, местните власти се грижат теренът да е готов за строеж. Така че можете да си купите земя и да строите върху нея. И тук направихме нещо аналогично. Правителството спонсорира строежа на основата. Тя ще издържи между 50 и 200 години. Така че купувате къщата, а земята е под наем - нея не я притежавате. Къщите са сходни. Техният строеж излиза също толкова, колкото и на сушата. Цената им варира между 150 хил. до 400 хил. щ.д. Може да се вземе и цяла улица.

    Готов модул от плаващ град в Малдивите, WaterStudio

    Бихте ли разказали повече за идеята си най-богатите държави да отдават под наем водни градове на други държави например при организиране на олимпийски игри?
    Строежът на такива мащабни проекти е много скъп. Наричаме ги мобилни плаващи активи. Някои от богатите държави, като ОАЕ , Катар, биха могли да си ги позволят. Те могат да построят хотели, стадиони и да ги отдават под наем на други градове за година или половин година по повод на някое събитие. Вече не е необходимо да се купуват тези типове структури.

    Как ще изглежда градът на бъдещето според Вас?
    Градът на бъдещето няма да е толкова различен от съвременните градове, но ще се „държи” различно. През лятото ще отидете там и ще изглежда съвсем различно спрямо зимата, защото сградите ще започнат да се местят, да се раздалечават една от друга, да променят функцията си и да правят това автономно. Наричаме това „програмируем“ град. Компютърна програма ще решава къде трябва да бъдат сградите, така че да се създаде благоприятна среда. Това е градът на бъдещето - половината върху суша и половината върху вода. Не вярвам, че градът ще бъде 100% върху вода. Но градове като Ню Йорк, Маями, Шанхай, Токио - всички те ще започнат да използват водата. И структурите, които се намират върху водата, ще бъдат гъвкави.

    Според Вас кои съвременни тенденции ще останат в миналото?
    Съвременните градове вече не са ефективни. Градовете върху вода са ефективни, защото можете лесно да ги променяте. Ако погледнете най-хубавите градове като Париж, Рим - центърът винаги ще бъде един и същ. Той ще бъде запазен. Но всичко около него е в много по-голяма степен индустриализирано, временно и не така интересно. Ще се появят статични центрове и динамични квартали около тях. Мисля, че градовете, заплашени от покачваното на водата днес, ще са градовете звезди на бъдещето.

    Как изкуственият интелект ще промени работата на архитектите?
    Работата на архитекта вече се промени. Като начало, мисля, че изкуственият интелект промени не чак толкова архитектите, колкото клиентите. Преди 10-15 години можехме да отидем при клиента, да направим хубава рисунка, да разкажем история и клиентът наистина да се ентусиазира. Въпреки че имаше само тази нарисувана на ръка скица. Сега клиентите са част от процеса по визуализиране на техните идеи. Вместо една, имаме 100 картинки, които бавно, но сигурно водят до финалната визия. Към днешна дата използваме изкуствен интелект за дизайна, не за крайния продукт. Сега вкарваме всички идеи и думи на клиента и след това правим прехода от изкуствен интелект към истинските сгради. Мисля, че работата на архитектите се променя от това да бъдат творческото звено към това да бъдат системен интегратор – тези, които се занимават с технологиите, разходите, логистиката, регулациите и дизайна. Дизайнът е само една малка част от всичко. Компютърът ни помага с творческата част, но ние трябва да се уверим, че концепцията може да бъде реализирана.

    Как Вашето архитектурно студио WaterStudio се приспособява към това?
    Ако искате добър архитект, не ви трябва архитект, който може да рисува добре. Трябва ви такъв, който може да пише много добре. Добър поет или някой, който е добър с думите. В офиса си вече имаме хора, които се специализират точно в това - да пишат описания. Които се опитват да изразят чрез думи как дадена сграда трябва да изглежда. Имаме и хора, които могат да програмират.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години