петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2074 прочитания

  Земетресението в Тайван преустанови временно производството на чипове в TSMC

  Всяка пауза в най-голямата леярна за чипове в света вероятно ще се отрази на цялата глобална верига на доставки
  04 април 2024, 12:13 a+ a- a

  Снимка: TSMC

  Най-голямата леярна за чипове в света спря част от производството на чипове и евакуира персонала след земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, което удари Тайван – най-силното земетресение в страната от 25 години.

  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която е главният изпълнител на лидера в индустрията за чипове Nvidia и производителя на iPhone Apple, евакуира служители от някои заводи за производство, докато оценява въздействието на земетресението, се казва в изявление, споделено с Quartz. „Целият персонал е в безопасност и се върна на работното си място малко след инцидента“, каза TSMC, добавяйки, че „в момента оценява въздействието“.

  Първоначалните проверки на нейните обекти показват, че те „са нормални“, каза компанията, но работата на строителните обекти беше спряна в сряда (3 април). Компанията заяви, че очаква операциите в засегнатите съоръжения да продължат през нощта. До момента се съобщава за 9 загинали и 50 души са обявени за изчезнали след земетресението.

  „Въз основа на богатия опит и възможности на TSMC в реакцията при земетресение и предотвратяването на щети, както и редовните тренировки при бедствия, за да се гарантира пълна готовност, общото възстановяване на инструмента на нашите [фабрики] достигна повече от 70% в рамките на 10 часа след земетресението, с нови [ заводи за производство] като съоръжението Fab 18, достигайки повече от 80%“, каза TSMC.

  Някои малки инструменти бяха повредени, „частично повлиявайки техните операции“, но критичните инструменти, включително всичките ѝ инструменти за ултравиолетова литография, не са повредени, каза компанията.

  TSMC произвежда около 90% от съвременните чипове в света. Спирането на производството на чипове ще наруши глобалната верига за доставки на полупроводници, пишат в бележка анализатори на Barclays, според Bloomberg. Анализаторите отбелязват, че усъвършенстваните полупроводници могат да изискват седмици във вакуум.

  „Някои от чиповете от висок клас се нуждаят от 24/7 безпроблемни операции във вакуумно състояние за няколко седмици“, пишат Бум Ки Сон и Браян Тан. „Спирането на операциите в северните индустриални зони на Тайван може да означава, че някои чипове от висок клас в производството може да са развалени.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 17 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон