сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1621 прочитания

    САЩ отбелязват 39-и пореден месец на ръст на работните места

    Безработицата е намаляла до 3,8% през март
    08 април 2024, 15:31 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Работодателите са добавили 303 000 работни места през март на сезонно коригирана база, съобщи Министерството на труда на САЩ, а нивото на безработица е спаднало до 3,8% от 3,9% през февруари. Очакванията за рецесия сред експертите, някога широко разпространени, сега са все по-редки, пише New York Times.

    Това е 39-ият пореден месец на растеж на работните места. А нивата на заетост в момента са с над н3 млн. повече спрямо прогнозите на безпартийната Бюджетна служба на Конгреса точно преди шока от пандемията.

    Устойчивите данни като цяло повишиха доверието сред икономистите и пазарните инвеститори, че икономиката на САЩ е достигнала здравословно равновесие, в което стабилна търговска дейност, растяща заетост и нарастващи заплати могат да съществуват едновременно, въпреки високите нива на лихвените проценти през последните две години.

    От края на 2021 г. до началото на 2023 г. инфлацията изпреварваше нарастването на заплатите, но сега изглежда, че това също се е променило, въпреки че увеличенията на заплатите се забавят спрямо бързите им темпове на растеж от 2022 г. Средните почасови доходи на работниците се повишават с 0,3% през март спрямо предходния месец и с 4,1% спрямо март 2023 г.

    Частният сектор е добавил общо 232 000 работни места. Строителството добавя 39 000 работни места през март, което е около два пъти повече от средното месечно увеличение през изминалата година. Заетостта в хотелиерството и свободното време, която се срина по време на пандемията, продължава да се възстановява и вече е над нивата си от февруари 2020 г.

    Президентът Байдън обяви доклада за „крайъгълен камък“, като отбеляза, че икономиката е създала 15 милиона работни места, откакто той встъпи в длъжност и започна набор от програми, предназначени да стимулират растежа. „Изминахме дълъг път, но няма да спра да се боря за трудолюбивите семейства“, каза той в изявление.

    Последните данни от Бюрото за икономически анализи показват рекордно високи корпоративни печалби. Служители на Федералния резерв (Фед), които бързо повишиха лихвените проценти през 2022 г. и началото на 2023 г., за да се борят с инфлацията, изразиха предпазлив оптимизъм, че се доближават до целите си за ниска безработица и по-стабилни цени.

    Инфлацията е спаднала драстично от своя връх от 7,1%, според предпочитаната мярка на Фед. Но през февруари се повиши до 2,5%, все още на половин процентен пункт над целта на Фед. А някои се притесняват, че нарастващите цени на петрола или геополитическият хаос могат да променят деликатното състояние на нещата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места