петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1695 прочитания

  САЩ отбелязват 39-и пореден месец на ръст на работните места

  Безработицата е намаляла до 3,8% през март
  08 април 2024, 15:31 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Работодателите са добавили 303 000 работни места през март на сезонно коригирана база, съобщи Министерството на труда на САЩ, а нивото на безработица е спаднало до 3,8% от 3,9% през февруари. Очакванията за рецесия сред експертите, някога широко разпространени, сега са все по-редки, пише New York Times.

  Това е 39-ият пореден месец на растеж на работните места. А нивата на заетост в момента са с над н3 млн. повече спрямо прогнозите на безпартийната Бюджетна служба на Конгреса точно преди шока от пандемията.

  Устойчивите данни като цяло повишиха доверието сред икономистите и пазарните инвеститори, че икономиката на САЩ е достигнала здравословно равновесие, в което стабилна търговска дейност, растяща заетост и нарастващи заплати могат да съществуват едновременно, въпреки високите нива на лихвените проценти през последните две години.

  От края на 2021 г. до началото на 2023 г. инфлацията изпреварваше нарастването на заплатите, но сега изглежда, че това също се е променило, въпреки че увеличенията на заплатите се забавят спрямо бързите им темпове на растеж от 2022 г. Средните почасови доходи на работниците се повишават с 0,3% през март спрямо предходния месец и с 4,1% спрямо март 2023 г.

  Частният сектор е добавил общо 232 000 работни места. Строителството добавя 39 000 работни места през март, което е около два пъти повече от средното месечно увеличение през изминалата година. Заетостта в хотелиерството и свободното време, която се срина по време на пандемията, продължава да се възстановява и вече е над нивата си от февруари 2020 г.

  Президентът Байдън обяви доклада за „крайъгълен камък“, като отбеляза, че икономиката е създала 15 милиона работни места, откакто той встъпи в длъжност и започна набор от програми, предназначени да стимулират растежа. „Изминахме дълъг път, но няма да спра да се боря за трудолюбивите семейства“, каза той в изявление.

  Последните данни от Бюрото за икономически анализи показват рекордно високи корпоративни печалби. Служители на Федералния резерв (Фед), които бързо повишиха лихвените проценти през 2022 г. и началото на 2023 г., за да се борят с инфлацията, изразиха предпазлив оптимизъм, че се доближават до целите си за ниска безработица и по-стабилни цени.

  Инфлацията е спаднала драстично от своя връх от 7,1%, според предпочитаната мярка на Фед. Но през февруари се повиши до 2,5%, все още на половин процентен пункт над целта на Фед. А някои се притесняват, че нарастващите цени на петрола или геополитическият хаос могат да променят деликатното състояние на нещата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон