понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1690 прочитания

  ЕК забранява рекламите от страни извън ЕС преди избори

  Брюксел иска ясно да се посочва кой и колко е платил за политическа реклама
  09 април 2024, 16:54 a+ a- a

  От днес влизат в сила нови правила на ЕС за определяне на общи стандарти относно прозрачността и таргетирането на политическата реклама. Тези правила ще позволят на гражданите да идентифицират послания, които се стремят да повлияят на техните мнения и политически решения и целят да насърчават свободни и честни избори.

  От сега нататък политическите реклами трябва да бъдат ясно идентифицирани като такива и да посочват кой ги е платил, на каква цена, с кой изборен или законодателен процес са свързани и дали са целенасочени към определени групи хора. Ще трябва да се въведе механизъм за уведомяване за проблемни реклами и всички политически реклами ще се съхраняват в онлайн хранилище. Регламентът също така ограничава злоупотребата с лични данни. За да се защитят европейските демократични процеси от външна намеса, регламентът забранява спонсорирането на реклама от държави извън ЕС три месеца преди избори или референдум.

  Днес също се състоя и церемония по подписването на Кодекса за поведение за изборите за Европейски парламент през 2024 г. под домакинството на заместник- председателя на Европейската комисия Вера Йоурова. С подписването му европейските политически партии се ангажираха да поддържат етични практики на кампанията. На фона на нарастващата загриженост относно защитата на честността на изборите в Европа от вътрешни и външни заплахи този ангажимент на политическите партии е от голямо значение.

  Политическите партии, подписали Кодекса за поведение, са: Алианс на либералите и демократите за Европа, Европейско християнско политическо движение, Европейски консерватори и реформисти, Европейска демократическа партия, Европейски свободен алианс, Европейска зелена партия, Европейска народна партия, Партия на европейските социалисти и Партия на европейската левица. „Идентичност и демокрация“ заявиха, че също ще се присъединят към Кодекса за поведение за изборите за Европейски парламент през 2024 г.

  Като пример за ангажимент по линия на Кодекса е, че подписалите го страни ще насърчават приобщаващия политически дискурс и участие, като се въздържат от използване или разпространяване на дискриминационни изявления срещу конкретни групи въз основа на пол, расов или етнически произход, религия или убеждения, възраст или сексуална ориентация. Друг пример е ангажиментът на страните да се въздържат от политически реклами, спонсорирани от недекларирани интереси, или да ангажират по друг начин посредници, които да изпращат послания в кампанията без ясно обозначение, кой е отговорен за тях.

  Кодексът за поведение ще служи като изчерпателен контролен списък за политическите партии, кандидатите, медиите и гражданите за наблюдение на етичното поведение по време на предизборната кампания.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева