петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1532 прочитания

  Съкращенията в САЩ достигнаха 14-месечен връх

  Основните сектори, които се разделят със служители, са технологичният и държавният
  09 април 2024, 16:05 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Съобщенията за уволнения в САЩ се повишиха със 7% през март до най-високото ниво от януари 2023 г., водени от технологичния и държавния сектор, въпреки че обявените съкращения от началото на годината до момента са намалели с 5% спрямо предходната година на фона на все още силен пазар на труда, съобщи „Ройтерс“.

  Обявленията за съкращаване на работни места се увеличават до 90 309 през март от 84 638 през февруари, съобщи фирмата за аутплейсмънт Challenger, Gray & Christmas. На годишна база нивото се е увеличило с 0,7% от 89 703 съкращения, обявени през март 2023 г.

  Технологичната индустрия продължава да изпреварва други сектори в съкращенията на работни места през първото тримесечие на тази година, като обяви 14 224 през март и 42 442 от началото на годината. Правителството на САЩ отчита най-голямото съкращаване на работни места миналия месец с 36 044 обявени съкращения, най-много от септември 2011 г., основно в рамките на структурите на ветераните и армията.

  През първите 3 месеца на годината компаниите са обявили 257 254 съкращения спрямо 270 416 през първото тримесечие на миналата година, още една индикация за пазара на труда, който продължава да се задържа силен на фона на високите лихвени проценти. 

  Най-често работодателите цитират усилия за намаляване на разходите и преструктуриране като причини за премахване на работни места. „Много компании изглежда се връщат към подхода „прави повече с по-малко“. Докато технологичния сектор продължава да изпреварва всички индустрии досега тази година, няколко индустрии, включително енергетиката и промишленото производство, съкращават повече работни места през тази година, отколкото през миналата“, каза Анди Чалънджър, старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, Inc.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон